Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Πού θα πάνε οι Βρετανοί τουρίστες τους οποίους έχασε η Ελλάδα

Οι αεροπορικές εταιρείες τρέχουν να αλλάξουν τα πτητικά τους προγράμματα, αφότου η Ελλάδα έμεινε εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας

Πού θα πάνε οι Βρετανοί τουρίστες τους οποίους έχασε η Ελλάδα

Δρομολόγια προς τη Λισαβόνα και την πόλη Φάρο της Αλγκάρβε τρέχουν να προσθέσουν οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς η Πορτογαλία «κλέβει» τους τουρίστες από την Ελλάδα και την Ισπανία, αφότου και οι δύο χώρες έμειναν εκτός της λεγόμενης «πράσινης λίστας». Αντιμέτωποι με την υποχρέωση της 10ήμερης καραντίνας που ισχύει για τους «πορτοκαλί» προορισμούς, οι Βρετανοί τουρίστες προτιμούν να κατευθυνθούν προς την Πορτογαλία, όπου ο μόνος περιορισμός είναι αυτός των υποχρεωτικών τεστ κορωνοϊού.

Όμως, το πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία είναι ότι η Πορτογαλία θεωρείται πολύ μικρή για να στηρίξει από μόνη της την ανάκαμψη των αεροπορικών εταιρειών. Και οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν και μία δεύτερη τουριστική σεζόν εξαιτίας της πανδημίας.

Για αυτό και οι διοικήσεις τους πιέζουν τους Βρετανούς αξιωματούχους να προσθέσουν την Ελλάδα και την Ισπανία την «πράσινη» λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Ασφαλώς, το μεγάλο διακύβευμα είναι η Ισπανία, όπου οι αεροπορικές περίμεναν το «πράσινο φως» από τη βρετανική κυβέρνηση τουλάχιστον για τα ταξίδια χωρίς καραντίνα προς κάποια από τα νησιά της. Οι εταιρείες είχαν προσθέσει 70.000 θέσεις στις πτήσεις τους προς την Ισπανία  για την εβδομάδα που ξεκινά στις 17 Μαΐου, όταν και ανοίγουν τα βρετανικά σύνορα.

Από τη Βρετανία για την Ελλάδα, το πτητικό πρόγραμμα εμφάνιζε εκρηκτική αύξηση 1.600% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Έπειτα από την ανακοίνωση της πράσινης λίστας, οι αεροπορικές τρέχουν να αναθεωρήσουν τα πτητικά τους προγράμματα. Η Ryanair πρόσθεσε 245.000 θέσεις στις πτήσεις από Βρετανία προς την Πορτογαλία από την περασμένη Παρασκευή. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και οι EasyJet, Wizz Air και TUI.

Την ίδια στιγμή, αεροπορικές και αεροδρόμια συνεχίζουν το λόμπινγκ για την προσθήκη της Ελλάδας και της Ισπανίας στην πράσινη λίστα, με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να βρίσκεται στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

Σε μία ένδειξη αισιοδοξίας, η British Airways προσθέτει τουλάχιστον 90.000 θέσεις στις πτήσεις προς Κέρκυρα, Κω και Κεφαλονιά, μαζί με τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και το Μπόντρουμ τη Τουρκίας. Όμως οι πτήσεις αυτές θα αρχίσουν μετά την 21η Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News