Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 13:24
BUSINESS & FINANCE

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Ο κοινός «εχθρός» των δύο άσπονδων φίλων

Γιατί παραμέρισαν την ιστορική έχθρα τους

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα: Ο κοινός «εχθρός» των δύο άσπονδων φίλων

Δύο άσπονδοι εχθροί, οι οποίοι επί σειρά ετών δίνουν «μάχη» εντός και εκτός των γηπέδων. Ο λόγος για τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι οποίες αποφάσισαν να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να ενώσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό «εχθρό». Το χρέος.

Ακριβώς αυτόν τον «εχθρό» είχαν κατά νου, όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν από κοινού στο αποτυχημένο εγχείρημα του European Super League (ESL), το οποίο κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι της Ισπανίας «είδαν» την κλειστή λίγκα ως μία «χρυσή» ευκαιρία, προκειμένου να σταματήσουν την αυξάνουσα οικονομική αιμορραγία. Άλλωστε, η πανδημία του κορωνοϊού και τα κλειστά γήπεδα ενέτειναν τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων τους.

Για την Μπαρτσελόνα, μάλιστα, η κατάσταση ήταν και είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ναι μεν διαθέτει τα υψηλότερα ετήσια έσοδα από κάθε άλλο ποδοσφαιρικό σωματείο, αλλά έχει στην πλάτη της και το υψηλότερο χρέος.

Έως τις 30 Ιουνίου, ενδεικτικά, το καθαρό χρέος του «καμαριού» της Βαρκελώνης θα υπερβαίνει τα 488 εκατ. ευρώ και θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2019. Επομένως, τα εγγυημένα έσοδα του ESL θεωρούνταν ως «σανίδα» σωτηρίας για τον σύλλογο.

Στη «Βασίλισσα», η κατάσταση μπορεί να είναι κάπως καλύτερη, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να επιχειρεί -εδώ και λίγα χρόνια- ένα «νοικοκύρεμα» των οικονομικών, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστήσει αυτή την προσπάθεια απολύτως έωλη, δεδομένης της κατάρρευσης των εσόδων. 

Αποτέλεσμα ήταν το καθαρό χρέος της Ρεάλ να έχει εκτιναχθεί στα 241 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2019. Δεν ήταν καθ’ όλου τυχαίο, επομένως, το γεγονός ότι ο Πέρεθ «πρωτοστάτησε» στο εγχείρημα της Super League.

Οι περισσότεροι καλούν τις δύο ομάδες, οι οποίες μετρούν δεκάδες τίτλους σε εγχώριο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να αναζητήσουν εκ των έσω λύσεις, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τις δαπάνες για συμβόλαια και αγορές ποδοσφαιριστών.

Όμως, από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να στοιχίσει σε πρεστίζ και ανταγωνιστικότητα. καθώς ένα μικρότερο μπάτζετ μπορεί να οδηγήσει σε μια λιγότερο ποιοτική ομάδα, μειώνοντας τις πιθανότητες επικράτησης έναντι του «αιώνιου» αντιπάλου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News