Life & Arts Τετάρτη 21/04/2021, 19:09
LIFE & ARTS

European Super League: Το τηλεφώνημα του Τζόνσον και ο ρόλος του Brexit

Πώς «σώθηκε» το ποδόσφαιρο

European Super League: Το τηλεφώνημα του Τζόνσον και ο ρόλος του Brexit

Το European Super Leauge κατάφερε να επιβιώσει μόλις 48 ώρες. Τόσο εξάλλου διήρκησε το ποδοσφαιρικό «πραξικόπημα» των 12 ιδρυτών, οι οποίοι έσπευσαν να πηδήξουν από το καράβι, μετά την απανταχού κατακραυγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μεγάλο ρόλο στην πρόωρη κατάρρευση του εγχειρήματος διαδραμάτισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμέβου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Και συγκεκριμένα, ένα τηλεφώνημα του Βρετανού προωθυπουργού στις έξι αγγλικές ομάδες, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που ανακοίνωσαν και επισήμως την αποχώρησή τους από το αμφιλεγόμενο project.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τhe Telegraph», ο Τζόνσον φέρεται να απείλησε το big-6 του αγγλικού ποδοσφαίρου μ’ έναν «πολύ σκληρό φόρο πολυτέλειας», ενώ επικαλούμενος την πρόσφατη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκε να περιπλέξει τις διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές. Κι αυτό, διότι από την 1η Ιανουαρίου του 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από τους κανόνες της Ε.Ε. για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, είχε σπεύσει να καταδικάσει την κλειστή «λίγκα» των 12 ομάδων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πράξει οτιδήποτε μπορεί, προκειμένου να σταματήσει την καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη του ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά του, μιλώτας στο πρακτορείο Reuters, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Juventus -μίας εκ των «πρωταγωνιστριών» του ESL– παραδέχθηκε ότι ο Τζόνσον ήταν αυτός που έπεισε τις έξι αγγλικές ομάδες να αποχωρήσουν από τη «λίγκα», καθώς θεώρησε ότι η συμμετοχή στο ESL συνιστά ψήφο αποδοκιμασίας στο Brexit.

«Έχω την εντύπωση ότι αν οι έξι ομάδες είχαν απειλήσει να αποχωρήσουν από το αγγλικό πρωτάθλημα, η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου θα το θεωρούσε ως επίθεση στο Brexit και στο πολιτικό της σχέδιο» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η Downing Street, πάντως, αρνήθηκε ότι η σθεναρή αντίθεση του Τζόνσον στο «πραξικόπημα» των 12 συνδεόταν με το Brexit. «Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο γιατί η κυβέρνηση παρενέβη και έλαβε άμεση δράση, πείθοντας τις ομάδες να αποχωρήσουν».

Ο ίδιος ο Τζόνσον, δε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή των Λόρδων, ισχυρίστηκε ότι «ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια του ESL ήταν ότι θα “έπαιρνε” τις ομάδες μας από τις βρετανικές πόλεις και κωμοπώλεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News