ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς πέθανε η Super League; Follow the money

«Ενθάδε κείται η Super League, μία απαίσια ιδέα, που έφερε τον μανδύα μίας ακόμη πιο αποκρουστικής ιδέας, μία χυδαία έκρηξη ύβρεως, που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο του ποδοσφαίρου όπως τον γνωρίζαμε». Τσακίζει κόκαλα το σχόλιο του Jason Gay της Wall Street Journal για το εγχείρημα των 12 πλουσίων ποδοσφαιρικών συλλόγων και τον «θάνατό» του ύστερα από μόλις ένα 48ωρο θορυβώδους ζωής. Εξίσου σκληρά σχόλια διαβάσαμε σε βρετανικές και ιταλικές ηφημερίδες, ενώ ακόμη πιο καυστικοί ήταν οι φίλαθλοι στα social media. 

Κανείς όμως δεν είναι αρκετά αφελής ώστε να πιστεύει πως ήταν η δημόσια κατακραυγή ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στη διάλυση της κλειστής λίγκας, που προσπάθησαν να στήσουν οι δισεκατομμυριούχοι του ποδοσφαίρου. Η ιδέα πέθανε για τον ίδιο λόγο για τον οποίο γεννήθηκε: το χρήμα. 

Ευρωπαίοι, Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Ρώσοι και Αμερικανοί μεγιστάνες, που ελέγχουν τις ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων της ηπείρου, υπολογίζεται ότι έχασαν 7 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά καθώς η Covid19 έκλεισε τα γήπεδα και πάγωσε τα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα. Πίστευαν πως με την υπόσχεση της JPMorgan να μοιράσει χρήμα θα μπορούσαν να καλύψουν το έδαφος πολύ ταχύτερα από ό,τι με το σχέδιο της UEFA. Υπήρχαν βέβαια κενά και ερωτήματα που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν όπως το πώς θα έβγαζαν οι μέτοχοι της JPMorgan κέρδος από το ποδοσφαιρικό αυτό στοίχημα, αλλά αυτά μάλλον είχαν υπολογιστεί. Σίγουρα είχαν υπολογιστεί και οι αντιδράσεις των οπαδών.

Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει οι 12 ήταν ότι κυβερνήσεις και εθνικές ομοσπονδίες θα συγκροτούσαν ενιαίο, σταθερό μπλοκ απέναντί τους. Η απειλή του αποκλεισμού τους από τα εθνικά πρωταθλήματα εάν γινόταν πραγματικότητα θα σήμαινε για αυτές τις ομάδες απώλεια κύρους, αλλά και οικονομοική χασούρα, που καμία Super League δεν θα μπορούσε να καλύψει. Και οι κυρώσεις δεν θα σταματούσαν εκεί, τουλάχιστον στην περίπτωση των αγγλικών συλλόγων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεν άργησε να πάρει το «όπλο» του. Εξαγριωμένος από την απόφαση των Big 6 του αγγλικού ποδοσφαίρου, έστειλε το σήμα: Αν προχωρήσετε, ετοιμαστείτε για «σκληρό φόρο πολυτελείας». Λίγες ώρες αργότερα η μία μετά την άλλη οι αγγλικές ομάδες ανακοίνωναν ότι αποχωρούν από την πρωτοβουλία και οι οπαδοί τους πανηγύριζαν. Η ύβρις είχε προκαλέσει την νέμεση και οι ομάδες έτρεχαν να γλιτώσουν την τίσιν. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News