Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 11 ετών το έλλειμμα της Ισπανίας το 2020 

Σε υψηλό 11 ετών το έλλειμμα της Ισπανίας το 2020 

Η αύξηση των κρατικών δαπανών της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού και η ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών εσόδων, είχε σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα της Ισπανίας πέρυσι να εκτιναχθεί σε υψηλό έντεκα ετών. 

Ειδικότερα όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σήμερα Δευτέρα, η Ισπανίδα υπουργός Προϋπολογισμού Ζεσούς Μοντέρο, το έλλειμμα της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου το 2020 διαμορφώθηκε στο 10,97% επί του ΑΕΠ από 2,9% το 2019, ωστόσο ήταν χαμηλότερο από τον τελευταίο επίσημο στόχο της κυβέρνησης στο 11,3% του ΑΕΠ. 

Μάλιστα εξαιρουμένων των 10 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων τα οποία τιτλοποιήθηκαν με τη συνδρομή του δημοσίου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,3% του ΑΕΠ. 

«Η διεύρυνση του ελλείμματος δεν είναι σύμφωνη με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αρχές και τα οφέλη της σταθερότητας του προϋπολογισμού. Η πανδημία θα παραμένει προτεραιότητα, ωστόσο δεν θα μας αποτρέψει από το να μειώσουμε το έλλειμμα το 2021», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός. 

Σύμφωνα με την ίδια οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ το 2020, με το 85% εξ αυτών να κατευθύνονται αποκλειστικά προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας. Όπως υπογράμμισε η Μοντέρο ποτέ στο παρελθόν το κράτος δεν κατέβαλε τέτοιας κλίμακας προσπάθεια. 

Το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς εργασίας απέτρεψε πολλές εταιρείες από τη χρεοκοπία, κάτι που μακροπρόθεσμα θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα φορολογικά έσοδα από αυτήν της τάξεως του 8% για το 2020. 

Το έλλειμμα της περυσινής χρονιάς ήταν το μεγαλύτερο της Ισπανίας από το 2009, όταν η κυβέρνηση δημοσίευσε έλλειμμα 11,3% επί του ΑΕΠ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News