Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Ο Πούτιν θέλει να μοιράσει ρούβλια με το «τσουβάλι»

Ετοιμάζει πακέτο στήριξης της ρωσικής οικονομίας

Ο Πούτιν θέλει να μοιράσει ρούβλια με το «τσουβάλι»

Ρούβλια με το «τσουβάλι» ετοιμάζεται να μοιράσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια ώθησης της ρωσικής οικονομίας, η οποία έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την πανδημία του κορωνοϊού και την καθίζηση των τιμών πετρελαίου.

Η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, αναζητάει τρόπους χρηματοδότησης αυτού του φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας, το οποίο δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στις 21 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, διαμηνύεται ότι εξετάζονται αρκετές εναλλακτικές, όπως η αύξηση των φόρων, η μεταφορά κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για διάφορα projects, η «χαλάρωση» της δημοσιονομικής προσαρμογής κ.α.

Το προωθούμενο πρόγραμμα στήριξης θα περιλαμβάνει αφενός έργα υποδομής για την ανάκαμψη των επενδύσεων, αφετέρου επιδόματα για την αναπλήρωση του «χαμένου» εισοδήματος των φορολογούμενων.

Το συνολικό ύψος του σχεδίο, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τον τρόπο χρηματοδότησής του.

«Με δεδομένες τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις του πετρελαίου, είναι απίθανο η κυβέρνηση να προβεί σε σημαντική “χαλάρωση” των δημοσιονομικών πολιτικών» εκτιμά, σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής οικομολόγος της Alfa-Bank στη Μόσχα, Ναταλία Ορλάβα, η οποία φαίνεται ότι κρατάει μικρό «καλάθι».

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι υπερβολικές δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, ως απόρροια της εκτίναξης του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του στόχου.

Κι όλα αυτά, ενώ το Κρεμλίνο καλείται να διαχειριστεί το νέο γύρο κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ανάφλεξη της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2020, η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% του ΑΕΠ έναντι ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ το 2019. Για το 2021 δε, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% και για το 2022 αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News