Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 12:58
BUSINESS & FINANCE

Generation Z: Γιατί οι σημερινοί 18άρηδες θα δυσκολευτούν να κάνουν περιουσία

Ένα σημαντικό μέρος της Gen Z ενηλικιώνεται εν μέσω ύφεσης, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τους millennials

Generation Z: Γιατί οι σημερινοί 18άρηδες θα δυσκολευτούν να κάνουν περιουσία

H Generation Z, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μετά το 1996, είναι η γενιά του κορωνοϊού και όπως όλα δείχνουν, θα είναι αδικημένη. Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, θα δυσκολευτεί χαρακτηριστικά να πλουτίσει σε σχέση με τις άλλες γενιές.

Όπως προκύπτει από την έρευνα Global Investment Returns Yearbook Summary Edition 2021 της Credit Suisse, που ανέλυσε τις αποδόσεις των επενδύσεων από το 1900, η Generation Z μπορεί να περιμένει μέση ετήσια απόδοση μόλις 2% (σε πραγματική βάση, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό) από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Δηλαδή, οι επενδύσεις των σημερινών 18άρηδων θα δίνουν αισθητά λιγότερα κέρδη σε σχέση με το τουλάχιστον 5% ετησίως που απολάμβαναν οι millennials, η Gen X και οι baby boomers.

Generation Z: Γιατί οι σημερινοί 18άρηδες θα δυσκολευτούν να κάνουν περιουσία-1

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες εκτιμήσεις της Bank of America, σύμφωνα με τις οποίες, η πανδημία θα σημαδέψει για πάντα το οικονομικό και επαγγελματικό μέλλον της Generation Z όπως συνέβη με τους millennials και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ένα σημαντικό μέρος της Gen Z ενηλικιώνεται εν μέσω ύφεσης, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τους millennials. «Όπως συνέβη πριν από μία δεκαετία, το οικονομικό κόστος αυτής της ύφεσης αναμένεται να πλήξει τη νεότερη και λιγότερο έμπειρη γενιά περισσότερο», σημείωνε η Bank of America.

Εάν κάποιος πληγεί από την ύφεση στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, αυτό επηρεάζει την μακροπρόθεσμη πορεία του, εξηγεί μιλώντας στο Business Insider η Heidi Shierholz, του Economic Policy Institute. «Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η πρώτη δουλειά που πιάνεις μετά τις σπουδές θέτει τις βάσεις με σημαντικό τρόπο για το μετά», σημειώνει.

Τα στοιχεία μελέτης του Stanford δείχνουν ότι οι απόφοιτοι του καιρού της ύφεσης βλέπουν τους μισθούς τους να παραμένουν στάσιμοι έως και για 15 χρόνια. Οι μεγαλύτεροι από τους millennials, για παράδειγμα, που αποφοίτησαν μετά το κραχ του 2008, είδαν τον πλούτο τους να είναι το 2016 κατά 34% μικρότερος σε σχέση με εκείνον που είχαν οι προηγούμενες γενιές στην ίδια φάση της ζωής τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News