Business & Finance Τετάρτη 20/01/2021, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό από το 1994 οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία

«Βούλιαξαν» στο 1,4 δισ. δολάρια

Σε χαμηλό από το 1994 οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ‘90 «βούλιαξαν» οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, οι οποίες το 2020 ανήλθαν μετά βίας στο 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία εν πολλοίς αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Μάλιστα, η επίδοση του προηγούμενου έτους είναι κατά 95% μικρότερη σε σχέση με την επίδοση του 2019, όταν η Ρωσία είχε προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αξίας 29 δισ. δολαρίων.

Τελευταία φορά που καταγράφηκαν τόσο χαμηλά επίπεδα ήταν το 1994, όταν η οικονομία προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τις ευρείες μεταρρυθμίσεις στη μέχρι πρότινος κρατικά υποκινούμενη επιχειρηματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εδώ και αρκετά χρόνια, πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι για την ποσότητα των ξένων επενδύσεων, αλλά για την ποιότητα τους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το 60% προέρχεται από εταιρείες – κέλυφος (shell companies), δηλαδή εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται μόνο στα χαρτιά, χωρίς να διαθέτουν γραφεία ή εργαζόμενους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα – μέλος του ΔΝΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, με εξαιρετικά χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων προέρχεται από Ρώσους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επενδύσουν ορισμένα χρήματα στη χώρα τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News