BUSINESS & FINANCE

«Ηρακλής»: Περίοδος χάριτος για τις εισπράξεις των «κόκκινων» δανείων

Από 24 σε 36 μήνες

«Ηρακλής»: Περίοδος χάριτος για τις εισπράξεις των «κόκκινων» δανείων

Μεγαλύτερη ανοχή προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή» αναμένεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, διευρύνοντας από τους 24 στους 36 μήνες την περίοδο χάριτος προκειμένου να φέρουν τις εισπράξεις από τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει. 

Στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι servicers να εκπέσουν από το δικαίωμα διαχείρισης αυτών των κόκκινων δανείων και να αποτραπεί και η ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης. Το Δημόσιο μέσω του «Ηρακλή» έχει, ή πρόκειται να εγγυηθεί στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων, τίτλους (senior notes) αξίας 12 δισ. ευρώ. Για να αποτραπεί η ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης, οι εταιρείες που θα κάνουν τη διαχείριση αυτών των δανείων θα πρέπει να επιτυγχάνουν συγκεκριμένες επιδόσεις εισπράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έδωσε την περασμένη εβδομάδα την έγκριση για την επέκταση του Ηρακλή κατά 18 μήνες και συγκεκριμένα έως τον Οκτώβριο του 2022. Ο μηχανισμός θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς με βάση τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες στον Ηρακλή ΙΙ, θα ενταχθούν νέες τιτλοποιήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του «Ηρακλή I», έχουν ενταχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 31,3 δισ. ευρώ για τα οποία το Δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στον «Ηρακλή I» εντάχθηκαν: 

• Το χαρτοφυλάκιο Cairo, αξίας 7,5 δισ. ευρώ, της Εurobank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Galaxy, αξίας 10,8 δισ. ευρώ, της Alpha Bank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, και το χαρτοφυλάκιο Vega, αξίας 5 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ. 

• Το χαρτοφυλάκιο Frontier, αξίας 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ. 

Το αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος έχει τεθεί επιτακτικά από τις εταιρείες διαχείρισης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αποτέλεσμα είναι να απειλείται η επίτευξη των στόχων για τους οποίους  έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν υποβάλει. Η εξέλιξη αυτή έχει επιπτώσεις στις αμοιβές που εισπράττουν αλλά και στην προοπτική ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν. Συγκεκριμένα, ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει ότι:

1. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά 30% τουλάχιστον του συνολικού προϋπολογισμού των εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβλήθηκε για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes). Η διάταξη αυτή ενεργοποιείται εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε πταίσμα του διαχειριστή.

2. Εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

3. Επίσης, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), το σύνολο των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά 20% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% του τόκου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News