Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 12:58
ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Πράσινο» στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής»

«Πράσινο» στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής»

To «πράσινο φως» των αρμόδιων ρυθμιστικών ευρωπαϊκών αρχών έλαβε το ελληνικό αίτημα για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» – το οποίο στοχεύει στη δραστική μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών. Την εξέλιξη χαιρέτισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

To σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε υποβάλλει προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, στις 12 Μαρτίου. 

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στον «Ηρακλή», έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,3 δισ. ευρώ. 

Αναλυτικά, στον «Ηρακλή Ι» συμμετείχαν:

  • η Alpha Bank με τιτλοποιήσεις ύψους  € 10,8 δισ.,
  • η Eurobank με τιτλοποιήσεις ύψους € 7,5 δισ.,
  • η Εθνική Τράπεζα με τιτλοποιήσεις € 6,25 δισ. και
  • η Τράπεζα Πειραιώς με τιτλοποιήσεις ύψους € 6,8 δισ. 

Το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» αποσκοπεί στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), και στη μείωση των υπολειπομένων «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 32 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη από το τρέχον έτος για κάποιες, και για όλες εντός του 2022, συγκλίνοντας έτσι  με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Όπως και στην περίπτωση του «Ηρακλή Ι», το Ελληνικό Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ στις υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων το οποίο αποτελεί και το πλέον ασφαλές μέρος της συναλλαγής.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο.

Μ. Βεστάγκερ: Πολύ επιτυχημένο το Σχήμα  

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια και για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ: «Καλωσορίζω την παράταση του Σχήματος “Ηρακλής”, το οποίο έχει υπάρξει ήδη πολύ επιτυχημένο στο να παράσχει στις ελληνικές τράπεζες μία λύση, με όρους αγοράς, για την απαλλαγή των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ή να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν πλήρως στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Γ. Ζαββός: Το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός δήλωσε:

«Με τον “Ηρακλή ΙΙ” η Ελληνική Κυβέρνηση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). Οι τράπεζες απαλλάσσονται  από τον βραχνά των “κόκκινων” δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, δηλαδή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η μείωση των ΜΕΔ στηρίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έπειτα από μια μακρόχρονη και δύσκολη περίοδο το τραπεζικό σύστημα  γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα της πανδημίας.

Παράλληλα, ο “Ηρακλής” συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τραπεζών, που  θα πρέπει να είναι εγκαίρως προετοιμασμένες ώστε να μεταφέρουν αποτελεσματικά τους  σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις παραγωγικές επενδύσεις που χρειάζεται η πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο διπλός μετασχηματισμός που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, δηλαδή τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού όσο και του ιδίου του  τραπεζικού συστήματος.

Ο “Ηρακλής” αποτελεί απτή απόδειξη της υλοποίησης σε χρόνους ρεκόρ των εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που επαγγέλθηκε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης σε στενή συνεργασία και με τον συντονισμό του Υπουργού Οικονομικών».

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδο έχουν κάνει οι τράπεζες 

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Από την εισαγωγή του Σχήματος “Ηρακλής” τον Οκτώβριο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, η Ελλάδα εκτιμά ότι, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του “Ηρακλή”, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει υποχωρήσει, από το 43% στο τέλος του 2019, στο 27% στα τέλη Μαρτίου 2021. Η παράταση του Σχήματος για άλλους δεκαοκτώ (18) μήνες θα βασιστεί στις επιτυχίες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, καθώς στην πρώτη περίοδο εφαρμογής του “Ηρακλή” οι τράπεζες υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής  για τιτλοποιήσεις, συνολικής λογιστικής αξίας, 31,3 δισ. ευρώ».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News