Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 19:31
ΑΑΔΕ

Στο 1,5 δισ. οι απλήρωτοι φόροι το α’ δίμηνο

Σε 109,1 δισ. ευρώ τα νέα και παλαιά ληξιπρόθεσμα προς την εφορία

Στο 1,5 δισ. οι απλήρωτοι φόροι το α’ δίμηνο

Σε 1,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα ληξιπρόθεσμα, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά φόρους, διαμορφώθηκαν σε 1,537 δισ. ευρώ το α’ δίμηνο του έτους, εκ των οποίων τα 974 εκατ. ευρώ «γεννήθηκαν» τον Φεβρουάριο.

Στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων προς την εφορία (σ.σ. φόροι και μη), τα νέα χρέη περιορίστηκαν ελαφρώς σε 1,628 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έναντι 1,668 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Την ίδια ώρα, λαμβάνοντας υπόψη και τα παλαιά χρέη, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιά + νέα) αυξήθηκε σε 109,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 έναντι 108,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Όσον αφορά τις εισπράξεις του διμήνου (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021), άγγιξαν τα 253 εκατ. ευρώ έναντι 198 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

Προβληματισμός για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου

Στο μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε μόλις έναν μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 έναντι 1,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 671 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 100 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Συνυπολογίζοντας τόσο τα ληξιπρόθεσμα όσο και τις εκκρεμείς επιστροφές, το συνολικό ποσό των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, φυσικά, είναι η σταδιακή μείωση του συγκεκριμένου ποσού, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι δανειστές, με στόχο την αναθέρμανση της ιδιωτικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News