Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 17:59
BUSINESS & FINANCE

Ποια είναι η εταιρεία από την Άρτα που εξαγόρασε ο Ν. Καραμούζης

Παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων

Ποια είναι η εταιρεία από την Άρτα που εξαγόρασε ο Ν. Καραμούζης

Το πρώτο «χτύπημα» στην ελληνική αγορά πραγματοποίησε το επενδυτικό ταμείο «Smerc» του Νίκου Καραμούζη, ο οποίος προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων «Krop», με έδρα την Άρτα.

Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, οι οποίοι θα παραμείνουν ως συν-επενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας. Η τελευταία, μάλιστα, ενισχύεται και με την προσθήκη του Δημήτρη Βαλαχή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η ελληνική εταιρεία παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινιδίων. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη εταιραία της περιοχής σε επίπεδο εξαγωγών εσπεριδοειδών.

Το σύνολο της παραγωγής καταλήγει σε διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του τζίρου πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων Lidl στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. 

«Ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατακερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του, εξέλιξη που προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμούζης.

Το επενδυτικό ταμείο «Smerc» του πρώην τραπεζίτη, έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες ελληνικές εταιρείες. Αρχικός στόχος δε, είναι η απόκτηση μεριδίου σε έως και 10 εταιρείες.

Ηγετικές θέσεις στο fund έχουν -πέραν του κ. Καραμούζη- ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, και ο Θεόδωρος Μόσχος, πρώην κορυφαίο στέλεχος στην «Ελλάκτωρ».

Το σχέδιο της «Smerc» έχει την στήριξη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, επιχειρηματιών, αλλά και διάφορων φορέων, όπως το Ιδρυμα Ωνάση, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμούζης είναι πρόεδρος της Grant Thornton, με 30ετή πορεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων- πρόεδρος και αναπληρωτής CEO στην Eurobank, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Επιπλέον, έχει εκτελέσει καθήκοντα υποδιοικητή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προέδρου της ΕΤΕΒΑ, CEO στη Geniki Bank και συμβούλου διοίκησης στην Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, έχει θητεύσει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΟΤΕ, Μυτιληναίος και CHIPITΑ.

Ποια είναι η εταιρεία από την Άρτα που εξαγόρασε ο Ν. Καραμούζης-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News