Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 14:22
BUSINESS & FINANCE

Ιχθυοκαλλιέργειες: «Καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδοτική ενίσχυση

Ιχθυοκαλλιέργειες: «Καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδοτική ενίσχυση

Την ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με δύο κρίσιμα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του κλάδου ζητήματα, το χωροταξικό και τη χρηματοδοτική ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους, εκφράζει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Σχετικά με το χωροταξικό, η ΕΛΟΠΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η οριστική διευθέτηση του ζητήματος των οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, των λεγομένων ΠΟΑΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζει απαραίτητο να γίνουν άμεσα τα εξής βήματα:

·         H σύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών   Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να ξαναρχίσει η ολοκληρωμένη εξέταση των μελετών ΠΟΑΥ.

·         Η ενίσχυση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και η προώθησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

·         Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων ΠΟΑΥ από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «η απαραίτητη, πολύ αναλυτική σχετική προεργασία έχει γίνει σε αρμονική συνεργασία και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ η υπάρχει και η πολιτική βούληση, εκφρασμένη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας».

Σχετικά με τη χρηματοδοτική ενίσχυση, αναφέρεται ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, χάρη στις υποδομές και στις διαδικασίες τους, προσηλωμένες στο επιχειρηματικό τους όραμα. Όμως, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται και την απαραίτητη υποστήριξη. Το βασικό διαθέσιμο εργαλείο ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα ούτως ή άλλως, ενώ ταυτόχρονα οι πόροι του δεν αξιοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, με βάση τη σχετική ευελιξία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες της Ε.Ε., τονίζει η ΕΛΟΠΥ.

«Είναι ως εκ τούτου απαραίτητο να εκδοθούν άμεσα προσκλήσεις για υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων υδατοκαλλιέργειας και, εξίσου άμεσα, να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις του κλάδου το δικαιούνται στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι εκτός λογικής, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν εργαλεία και πόροι οι οποίοι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητοι», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο Πρόεδρος την ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, σχολίασε τα εξής: «O κλάδος μας, ο δεύτερος σε συνολική αξία εξαγωγών στην πατρίδα μας, με δεδομένες την τεχνογνωσία και τη διεθνή του αναγνώριση, έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης – παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Και είναι τώρα η στιγμή να γίνουν εκείνα τα θεσμικά και ενισχυτικά βήματα που θα του επιτρέψουν όχι απλά να θωρακιστεί, αλλά πραγματικά να απογειωθεί, αναπτυσσόμενος με τρόπο βιώσιμο, απολύτως φιλικό με το περιβάλλον και συμβατό με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Οι καθυστερήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της χωροταξίας και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης μάς ανησυχούν έντονα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό». 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News