BUSINESS & FINANCE

Eurasia Group για AstraZeneca: Η ζημιά έγινε ήδη

Σε κίνδυνο ο στόχος της Ε.Ε. για τους εμβολιασμούς καθώς πλήττονται η εμπιστοσύνη και η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Πώς επηρεάζεται το άνοιγμα των οικονομιών.

Eurasia Group για AstraZeneca: Η ζημιά έγινε ήδη

Τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί και πιθανότατα στατιστικά ασήμαντα, επισημαίνει η Eurasia Group, έπειτα από την απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χρήση των εμβολίων της AstraZeneca.

Εν όψει και της έκτακτης συνεδρίασης της European Medicines Agency, την Πέμπτη, για την αξιολόγηση των δεδομένων, η Eurasia εκτιμά ότι οι αρχές λειτουργούν συντηρητικά και επιδεικνύουν μεγάλη επιφύλαξη, προκειμένου να καθησυχάσουν το κοινό και να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να διαρκέσει περισσότερο ή ακόμα και να καταλήξει σε μία οριστική απαγόρευση του εμβολίου.

«Έτσι και αλλιώς, η ζημιά έχει γίνει», τονίζει η Eurasia Group. Η προθυμία του κοινού να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ήδη χαμηλότερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια mRNA που είναι διαθέσιμα στην Ε.Ε., λόγω των χαμηλότερων ποσοστών αποτελεσματικότητας και της αρχικής σύγχυσης σε σχέση με την καταλληλότητα στους άνω των 65.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενα χαμηλή ζήτηση θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στη συνολική συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα εμβολιασμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα  να αντιστραφούν οι θετικές τάσεις που διαπιστώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ακόμα και σε παραδοσιακά επιφυλακτικές χώρες, όπως η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, έστω και μία προσωρινή καθυστέρηση θα εκτροχιάσει ακόμα περισσότερο τα ήδη αργά ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμών. Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι η εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε.  κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Εάν η αξιολόγηση της EMA διαρκέσει καιρό ή εάν υπάρξει μία οριστική απαγόρευση του εμβολίου, τότε η Ε.Ε. θα χάσει το στόχο της, που είναι να έχει εμβολιάσει αρκετούς ώστε να άρει ουσιαστικά τα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, η άρση των μέτρων θα μετατεθεί για τα τέλη του β΄  τριμήνου, αντί για τα μέσα της άνοιξης, υπολογίζει η Eurasia.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News