BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Ελληνικό ντεμαράζ στην κούρσα των εμβολίων

Deutsche Bank: Ελληνικό ντεμαράζ στην κούρσα των εμβολίων

Ανεβάζει στροφές το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, με τα σημερινά στοιχεία της Deutsche Bank να δείχνουν ότι είναι ένα από τα ταχύτερα στην Ευρώπη. Τις τελευταίες επτά ημέρες εμβολιάστηκε το 1,19% του ελληνικού πληθυσμού (με το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί να φτάνει στο 4,01%), κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν γρηγορότερα από ό,τι σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Μάλτας και της Σλοβακίας.

Deutsche Bank: Ελληνικό ντεμαράζ στην κούρσα των εμβολίων-1

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank απορρίπτουν την απαισιοδοξία γύρω από την πορεία των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη και τονίζουν ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει τις θετικές προοπτικές που ανοίγουν τα εμβόλια για τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με το γερμανικό επενδυτικό οίκο, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα έχουν εμβολιάσει το πιο ευάλωτο 20-25% του πληθυσμού τους έως τον Απρίλιο, με την Ευρώπη να βρίσκεται μόλις μερικές εβδομάδες πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Deutsche Bank: Ελληνικό ντεμαράζ στην κούρσα των εμβολίων-2

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πιάσει το στόχο του 20% έως τα μέσα του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έως τα μέσα του Μαρτίου και η Ε.Ε. έως τα τέλη του Απριλίου. Συνεπώς, οι χώρες της Ευρώπης αναμένεται να έχουν εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού τους έως το Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η προστασία την οποία προσφέρουν τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσου Covid-19 υπονομεύεται από κάποια μετάλλαξη, και αυτό έχει σημασία, τονίζει η Deutsche Bank.  «Επομένως, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα μειωθούν απότομα από τα τέλη της άνοιξης», σημειώνει ο οίκος, προβλέποντας ότι από το φθινόπωρο ίσως να καταστούν αναγκαστικοί οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί (ενδεχομένως κατά το παράδειγμα του αντιγριπικού εμβολίου).

Όμως αυτό που έχει ενδεχομένως μεγαλύτερη σημασία είναι η πρόβλεψη της Deutsche Bank ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο στόχο της συλλογικής ανοσίας (δηλαδή στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται λίγο πριν το φθινόπωρο) για να ανοίξουν οι οικονομίες.

«Το να φτάσουν οι εμβολιασμοί από το 0% στο 20% πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στη σοβαρότητα της πανδημίας και κατ΄ επέκταση στην οικονομία, σε σχέση με το να φτάσουν από το 20% στο 80%», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Και αυτό γιατί υπάρχει πλέον συναίνεση σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο ότι οι οικονομίες μπορούν να ανοίξουν μόλις οι πιο ευπαθείς είναι προστατευμένοι. Και σε κάθε περίπτωση, οι καλοκαιρινοί μήνες, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το χαμηλότερο βαθμό μετάδοσης του ιού, θα αποτελέσουν μία «γέφυρα» έως ότου να εμβολιαστούν και οι νεότεροι, προβλέπεται.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News