Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 15:34
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα

Με ρυθμούς 0,20 δόσεων ανά 100 άτομα πληθυσμού την ημέρα «τρέχει» το ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UBS, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών που εάν συνεχίσουν έτσι, αναμένεται να έχουν εμβολιάσει το ένα τρίτο των κατοίκων τους μέσα στο 2021.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς θεωρεί ότι η διαθεσιμότητα εμβολίων θα βελτιωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Όμως, τα στοιχεία της UBS αποτελούν μία «φωτογραφία» της στιγμής, που αποτυπώνει το ρυθμό με τον οποίο κινούνται τα προγράμματα εμβολιασμού αυτή τη στιγμή και με τις σημερινές διαθεσιμότητες δόσεων.

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα-1

Με τους σημερινούς ρυθμούς, λοιπόν, η UBS υπολογίζει ότι μόλις το 17,2% του πληθυσμού της γης θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη του 2021 (έστω και εάν το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν υπολογιζόταν στο 15,7%). Στις ανεπτυγμένες χώρες, υπολογίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα έχει εμβολιαστεί το 43,5% του πληθυσμού έως το τέλος του έτους, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα προγράμματα εμφάνισαν επιτάχυνση στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά επιβράδυνση στην Ιταλία.

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα-2

Η χώρα που άνοιξε ξαφνικά το βήμα της στους εμβολιασμούς αυτή την εβδομάδα ήταν η Τουρκία, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου παρέλαβε 10 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac και μόλις ολοκλήρωσε τις δοκιμές δύο εβδομάδων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τη χορήγηση του σκευάσματος.

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα-3

Την ίδια στιγμή, όμως, η UBS μιλά για σκόπιμη καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, καθώς κάποιες κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να χορηγήσουν το σκεύασμα της AstraZeneca, αλλά προτιμούν να περιμένουν άλλα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια.

Όπως σημειώνει η UBS, η AstraZeneca ευθύνεται σχεδόν για το ένα τρίτο της προσφοράς εμβολίων παγκοσμίως, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκεύασμα αυτό μένει στα αζήτητα στην Ευρώπη: Η Γερμανία έχει χορηγήσει μόλις το 9% των διαθέσιμων δόσεων και η Ισπανία μόνο το 8%, την ώρα που και οι δύο χώρες έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εμβολίων Pfizer που έχουν στη διάθεσή τους.

UBS για εμβόλια: Η Ελλάδα στους ταχύτερους, η Τουρκία «πετάει» και οι δόσεις στα αζήτητα-4

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς σε σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που ισχύουν σε κάποιες χώρες, όμως ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις ανησυχίες ότι το σκεύασμα αυτό είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι κάποιων μεταλλάξεων. «Αυτή θα ήταν μία περίεργη εξέλιξη έπειτα από την πρόσφατη διαμάχη της Ε.Ε. με την AstraZeneca, αλλά η λογική (των κυβερνήσεων) ίσως να είναι ότι προτιμούν να περιμένουν για περισσότερα δεδομένα ή για εμβόλια με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις, παρά να χρειάζεται να κάνουν διπλούς εμβολιασμούς», καταλήγει η UBS.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News