Κοινωνία Τρίτη 16/03/2021, 12:34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Εμβολιασμού: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca

Επιτροπή Εμβολιασμού: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca

Τη συνέχιση του εμβολιασμού της AstraZeneca στην Ελλάδα αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρά τις περί αντιθέτου αποφάσεις αρκετών χωρών της Ευρώπης, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

«Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, παραπέμποντας στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την σχετική απόφαση είχε προαναγγείλει από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί κανονικά έως ότου υπάρξει αντίθεση απόφαση από τον ΕΜΑ. 

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, ο οποίος έχει δώσει τις αδειοδοτήσεις. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως μ’ αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά».

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, πάντως, ο συγκεκριμένος αριθμός θρομβώσεων δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη αναλογία στον γενικό πληθυσμό. 

Από την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 172.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να έχει παρατηρηθεί κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει σ’ όλη την Ευρώπη, καθώς τα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες έχουν οδηγήσει 14 χώρες σε αναστολή των εμβολιασμών της AstraZeneca.  

H απόφασηε ίναι προληπτική και αφορά τις χώρες Δανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Νορβηγία , Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λετονία. 

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει για το ζήτημα και ο ΠΟΥ, ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη σύγκληση του EMA.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News