ΑΡΣΗ LOCKDOWNS

Morgan Stanley: Στον καλό καιρό οι ελπίδες για «άνοιγμα» το Μάιο

Morgan Stanley: Στον καλό καιρό οι ελπίδες για «άνοιγμα» το Μάιο

«Πάγο» ρίχνει η Morgan Stanley στις ελπίδες ότι τα προγράμματα εμβολιασμών θα επιτρέψουν το «άνοιγμα» των οικονομιών της Ευρώπης πριν από το καλοκαίρι. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στα σχετικά προγράμματα, ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης θα επιτευχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού, αποτρέποντας ουσιαστικά το «χτύπημα» ενός τρίτου κύματος το επόμενο φθινόπωρο.

Συνεπώς, με βάση τη Morgan Stanley, οι όποιες ελπίδες για εκ νέου «άνοιγμα» των οικονομιών της Ευρώπης τους επόμενους μήνες εναποτίθενται τώρα στον καλό καιρό.

«Η ευρωπαϊκή προσπάθεια εμβολιασμού έκανε αργή εκκίνηση, λόγω περιορισμών στην προσφορά. Μόνο το 3% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου, καθώς έχουν μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ (7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (14%)», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. «Ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμοί θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να επιτραπεί το άνοιγμα της οικονομίας βραχυπρόθεσμα», προσθέτουν.  

Αντ΄ αυτού, η Morgan Stanley ποντάρει στον καλό καιρό των επόμενων μηνών, και κατ΄ επέκταση  στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού, για την άρση των lockdowns και το άνοιγμα των οικονομιών. Θυμίζει, άλλωστε, ότι παραδοσιακά οι νοσηλείες για γρίπη μειώνονται τον Απρίλιο με την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού. «Περιμένουμε να δούμε ένα παρόμοιο μοτίβο φέτος, επιτρέποντας το άνοιγμα από τα μέσα του τριμήνου», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, «δείχνοντας» προς το Μάιο για την άρση των lockdowns.

Αντίθετα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην αποφυγή ενός τρίτου κύματος κρουσμάτων το φθινόπωρο. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα λυθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνεπώς θεωρεί εφικτό το στόχο της Κομισιόν για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού. «Επομένως, δεν περιμένουμε ένα νέο γύρο αυστηρών μέτρων αργότερα μέσα στο έτος», σημειώνεται.

Κατόπιν τούτων, η Morgan Stanley προβλέπει τώρα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι πιο αδύναμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες από ό,τι περίμενε. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως το Μάιο, ενώ και η θετική επίδραση από το Ταμείο Ανάκαμψης (η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις κυρίως στις χώρες της περιφέρειας) μεταφέρεται από το τρίτο τρίμηνο του 2021 στο τέταρτο, εξαιτίας αναμενόμενων καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις.

Συνεπώς, η Morgan Stanley περιμένει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1% το πρώτο τρίμηνο, ανάπτυξη 1,6% το δεύτερο τρίμηνο και 2,3% το τρίτο τρίμηνο. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης γίνονται ηπιότεροι στη συνέχεια, αλλά παραμένουν υψηλότεροι στην περιφέρεια, αντανακλώντας την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνουν οι αναλυτές. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 3,9%, η οποία θα επιταχυνθεί στο 4,5% το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News