ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;

Στις κλινικές δοκιμές, τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca εμφάνισαν αποτελεσματικότητα 95%, 94% και 70% αντίστοιχα. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή; Οι αναλυτές της Goldman Sachs κάνουν μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εμβολιασμών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ.

Όπως εξηγούν σε τελευταία έκθεσή τους, οι συνολικές νοσηλείες υποχωρούν και στις τρεις χώρες, όμως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους παράγοντες πέραν των εμβολιασμών, με δεδομένο ότι τόσο η Βρετανία όσο και το Ισραήλ βρίσκονται υπό αυστηρά lockdowns.  Για να μετρήσουν την πραγματική επίδραση των εμβολίων στην επιδημιολογική εικόνα των τριών χωρών, οι αναλυτές εστίασαν στους ηλικιωμένους, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού έχει ήδη εμβολιαστεί.

ΗΠΑ

Η Goldman Sachs διαπίστωσε ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται γρηγορότερα  στα γηροκομεία από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;-1

Ισραήλ

Από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η επίδραση των εμβολιασμών άρχισε να γίνεται εμφανής, με το δείκτη θετικότητας να είναι πλέον περίπου 40% χαμηλότερος ανάμεσα στους ηλικιωμένους σε σχέση με τον νεότερο πληθυσμό. Όπως έδειξαν οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ  (όπου σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει ήδη κάνει το εμβόλιο), η προστασία αρχίζει περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ενώ την ώρα της δεύτερης δόσης, η μείωση στις πιθανότητες μόλυνσης αγγίζει το 60%.

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;-2

Βρετανία

Στη Βρετανία, τα ποσοστά θετικότητας αυξάνονταν τόσο στους άνω των 70 ετών όσο και στους 50-69 ετών το Δεκέμβριο, πιθανότατα λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Όμως τον Ιανουάριο, τα κρούσματα μειώθηκαν πιο απότομα ανάμεσα στους ηλικιωμένους.

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;-3

Συνολικά, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι οι εμβολιασμοί επιδρούν ήδη θετικά στην επιδημιολογική εικόνα των τριών χωρών. Τις επόμενες εβδομάδες, η βελτίωση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς και οι εμβολιασμοί θα επιταχύνονται, με τον οίκο να εκτιμά ότι και άλλες χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων, όπως η Γερμανία, θα δουν σύντομα τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης στους πληθυσμούς αυτούς.

Goldman Sachs: Δουλεύουν τα εμβόλια;-4
Πηγή: Deutsche Bank 

 

«Ενώ η ιατρική έκβαση για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξάπλωση των νέων στελεχών, η βελτίωση που προκαλείται από τα εμβόλια  αναμένεται να ενισχυθεί γρήγορα στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το 20% των πολιτών που έχει προτεραιότητα στα εμβόλια συνήθως ευθύνεται για το 50-60% των νοσηλειών και το 65-90% των θανάτων», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News