BUSINESS & FINANCE

Διεθνείς οίκοι στο «ΜR»: Ρίσκο για τουρισμό και ανάπτυξη από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Διεθνείς οίκοι στο «ΜR»: Ρίσκο για τουρισμό και ανάπτυξη από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Πέντε εβδομάδες πίσω έχει μείνει το πρόγραμμα εμβολιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζει η Allianz. Όσο μαίνεται ο πόλεμος της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και συνεχίζεται το «μπαλάκι» των ευθυνών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η οικονομία μετρά τις πληγές της. Ήδη, η καθυστέρηση αυτή υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 90 δισ. ευρώ. Καθώς η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας απομακρύνεται, η άρση των περιοριστικών μέτρων μοιραία αναβάλλεται, η οικονομική ανάκαμψη καθυστερεί και η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν βρίσκεται ξαφνικά στον αέρα. Αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι μίλησαν στο moneyreview.gr, προϊδεάζουν για υποβαθμίσεις στις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία, οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί, διαμορφώνονται ήδη σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Επισήμως, η Κομισιόν επιμένει στον προγραμματισμό που θέλει το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη να έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι, κυρίως γιατί ποντάρει σε μία σημαντική επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εφόσον ο στόχος αυτός επιτευχθεί, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορέσουν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, επιτρέποντας στα μαγαζιά να ανοίξουν, στα εστιατόρια να λειτουργήσουν και στον κόσμο να ταξιδέψει ξανά.

Όμως η μέχρι στιγμής εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν  χορηγήσει μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει στις 15 δόσεις και οι ΗΠΑ στις 10 δόσεις ανά 100 άτομα.

Διεθνείς οίκοι στο «ΜR»: Ρίσκο για τουρισμό και ανάπτυξη από τις καθυστερήσεις στα εμβόλια-1
Πηγή: Deutsche Bank 

Τα προγράμματα στην Ευρώπη θα έπρεπε να κινούνται έξι φορές πιο γρήγορα για να επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως το καλοκαίρι, υπολογίζει η Allianz, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πιάσει το στόχο αυτό πέντε εβδομάδες αργότερα από ό,τι ελπίζουν οι Βρυξέλλες.

Οι προσδοκίες για τη βιομηχανία του τουρισμού αρχίζουν να προσγειώνονται απότομα. «Περιμένω μία αρκετά αδύναμη σεζόν για τον διασυνοριακό τουρισμό κατά τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου, οι οποίοι είναι παραδοσιακά σημαντικοί για τα οργανωμένα πακέτα στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα προωθήσουν μόνο τον τοπικό τουρισμό τουλάχιστον έως τον Απρίλιο», λέει στο moneyreview.gr ο Jacob Suwalski, διευθυντής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Scope Ratings.

Ήδη, οι όποιες προσδοκίες για το Πάσχα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι Καθολικοί θα το γιορτάσουν φέτος στις 4 Απριλίου. «Με την αργή πρόοδο στους εμβολιασμούς, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε μία καλή πασχαλινή σεζόν», είπε στο Bloomberg ο Reinhard Cluse, της UBS. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η καλοκαιρινή σεζόν πλέον κινδυνεύει, καθώς πολλοί ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους την άνοιξη, και επομένως ενδεχομένως να αποφασίσουν να παραθερίσουν στη χώρα τους για μία ακόμα χρονιά.

«Οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για ανάκαμψη της διεθνούς επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις στο 45-50% των επιπέδων του 2019 για φέτος. Όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκτίμησή μας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται τον Απρίλιο, με τα μέτρα που προκαλούν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά να αίρονται έως το Μάιο/Ιούνιο. Αυτό με τη σειρά του, προϋποθέτει μία ομαλή διάθεση των εμβολίων. Αυτό δεν έχει συμβεί και η εκκίνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού έχει υπάρξει πολύ αργή. Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ακόμα και εάν οι περιορισμοί αρθούν στο εσωτερικό των χωρών, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα συνεχίσουν να ισχύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι εκτιμήσεις μας για την αεροπορική κίνηση σίγουρα κινδυνεύουν», εξηγεί η οικονομολόγος της Capital Economics, Melanie Debono, μιλώντας στο moneyreview.gr.

H Bank of America προειδοποιούσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι ενώ η διάθεση του εμβολίου θα επιτρέψει το «άνοιγμα» των περισσότερων υπηρεσιών, με τον οίκο να περιμένει την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας από την άνοιξη και μετά, εντούτοις οι κρίσιμοι τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού θα ανοίξουν με καθυστέρηση, έως ότου να υπάρξει μία πιο ευρεία ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό. Συνεπώς, ο αμερικανικός οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης μόνο 2,8% για την ελληνική οικονομία φέτος, αφού προχώρησε πρόσφατα σε υποβάθμιση των σχετικών εκτιμήσεών του.

Ασφαλώς, το πιο κρίσιμο διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία είναι το τρίτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο παραδοσιακά παράγεται το 55% των τουριστικών εσόδων της χρονιάς, όπως επισημαίνει ο κ. Suwalski. «Ένα σενάριο της παράτασης της πανδημίας με ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μετά το τέλος της άνοιξης θα οδηγούσε πιθανότατα σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ από ό,τι περιμένουμε σήμερα», σημειώνει ο αναλυτής της Scope Ratings. Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει κάποια πλεονεκτήματα μέσα στην πανδημία, καθώς λειτουργεί κυρίως με αρκετά μικρά ξενοδοχεία διάσπαρτα σε πολλά νησιά, κάτι που διευκολύνει την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως έδειξαν και οι σχετικά ισχυρές κρατήσεις -σε σχέση με άλλες χώρες- κατά το μικρό διάστημα που λειτούργησε η αγορά του τουρισμού πέρυσι.

Τονίζοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τις επενδύσεις (οι οποίες ενισχύονται από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τομείς όπως το real estate), ο κ. Suwalski εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 μάλλον θα αποδειχθεί χειρότερο από ό,τι περίμενε η Scope, αλλά το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά. «Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% το 2021», καταλήγει ο αναλυτής.

Αντίθετα, η Capital Economics έχει θέσει τον πήχυ χαμηλότερα, στο 3%, με τη Melanie Debono να εξηγεί ότι και αυτή η εκτίμηση αντιμετωπίζει πλέον κινδύνους, εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών του τουρισμού. «Με δεδομένη την τεράστια αβεβαιότητα γύρω από τα όποια μεγέθη, διατηρούμε την πρόβλεψή μας για τώρα -ελπίζουμε ότι η διάθεση των εμβολίων θα επιταχυνθεί σύντομα- αλλά είναι πιθανότερο να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη προς τα κάτω παρά προς τα πάνω», λέει η οικονομολόγος στο moneyreview.gr.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News