Business & Finance Σάββατο 13/03/2021, 07:56
«ΓΡΙΦΟΣ» ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ

Παρατείνεται το lockdown, επιτείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά

Παρατείνεται το lockdown, επιτείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά

Με την πανδημία στη χώρα να βρίσκεται «στο κόκκινο» και την αγορά να παραμένει στον «πάγο» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η αγωνία του εμπορικού κόσμου για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εντείνεται. Η έξαρση της πανδημίας και η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, λόγω και των μεταλλάξεων που επιταχύνουν την μεταδοτικότητα, καθιστούν αβέβαιο τον χρονικό ορίζοντα της επανεκκίνησης, με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει ότι βούλησή της είναι το άνοιγμα όσο το δυνατό συντομότερα. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες περιμένουν εναγωνίως το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση, προειδοποιώντας πως όσο αυτό καθυστερεί, τόσο σε μεγαλύτερο τέλμα θα βυθίζονται επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι και η σχετική αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε πως μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού lockdown για μια εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. αφορούν το λιανεμπόριο.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή των ειδικών εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε επαναλάβει μία ημέρα νωρίτερα πως παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε» διότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη πίεση τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στα κρούσματα. Η ίδια εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα κι ενώ το lockdown παρατείνεται με περισσότερες περιοχές να μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα δέσμη μέτρων 2,5 δισ. για την θωράκιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τα γνωστά, αλλά και με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν ο «λογαριασμός» των μέτρων ανεβαίνει στα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021 και στα 35,6 δισ. τη διετία 2020-2021.

Το νέο πλέγμα μέτρων απλώνεται σε έξι άξονες:

1. Βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3.

2. Έναρξη νέου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

3. Διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

4 . Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών.

5. Θέσπιση νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ».

6. Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Όσο για το αν υπάρχουν δημοσιονομικές αντοχές για περαιτέρω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση, διά της κ. Πελώνη, έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι να συνεχίσει να στηρίζει όσους  πλήττονται περισσότερο και σταδιακά να στρέψει το βλέμμα στην ανάκαμψη της οικονομίας και στα ανοίγματα που θα γίνουν με τη βοήθεια των εμβολιασμών, ώστε να μπορέσουν η χώρα και η οικονομία να μπουν «σε άλλη φάση από τον Απρίλιο, Μάιο και μετά».

Από την πλευρά του ο εμπορικός κόσμος επαναφέρει το αίτημά του για το «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας. «Ως επιμελητηριακή κοινότητα δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι, πέρα αυτών των θετικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει και μια συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ότι αφορά το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να επέλθει και πάλι η ομαλότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  Γ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως «μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, είναι το ‘κούρεμα’ οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων». «Το ζητούμενο, σε μία εποχή που οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της εστίασης παραμένουν κλειστοί, είναι να ληφθούν τέτοια μέτρα που θα δώσουν προοπτική βιωσιμότητας στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τους και ‘ανάσα’ σε όλες όσες υπολειτουργούν. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα δεδομένα».

Όπως επισήμανε, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών χάθηκε και ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου και αυτός των χειμερινών εκπτώσεων, με τις απώλειες για την αγορά να προσεγγίζουν συνολικά τα 7  δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News