Business & Finance Σάββατο 20/02/2021, 15:58
BUSINESS & FINANCE

Η πανδημία «φουσκώνει» επικίνδυνα τα χρέη – Πώς θα ρυθμιστούν

Η πανδημία «φουσκώνει» επικίνδυνα τα χρέη – Πώς θα ρυθμιστούν

Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε παλαιές και νέες οφειλές προς την εφορία και συνολικά το Δημόσιο, παρά τα μέτρα στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ, όπως οι αναστολές πληρωμών, αφού το εισόδημά τους συρρικνώθηκε.

Έτσι ήδη από τα τέλη του 2020 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν το φράγμα των 108 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.  

Εξ αυτών τα 24,011 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί «κυνηγούν» τα υπόλοιπα 84,096 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέα ρύθμιση για τις οφειλές αυτές που έχουν συσσωρευθεί και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, η οποία και προβλέπεται να ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Μετά και το νέο σκληρό lockdown στην Αττική, που όπως φαίνεται θα λάβει παράταση, η πίεση στους οφειλέτες (και στα ταμεία της φορολογικής διοίκησης) έχει ενταθεί αισθητά.

Τα νέα χρέη προς τις φορολογικές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 1,343 δισ., ενώ συνολικά το περασμένο έτος έφθασαν τα 7,129 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,685 δισ. ευρώ ήταν χρέη προς την εφορία και τα 1,444 δισ. μη φορολογικές οφειλές. Έχουν ήδη διαγραφεί τα 355 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,681 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,8%. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 2,216 δισ. ευρώ, το ποσό που εισπράχθηκε στα 1,642 δισ. ευρώ και το ποσό που παρέμεινε απλήρωτο ήταν 573,87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις για τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2020 ήταν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2021 και επομένως δεν έχουν υπολογιστεί. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο  συνολικός αριθμός των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ήταν 4.045.217 στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο  αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σκαρφάλωσε στα 1.849.948 από 1.798.701 τον Νοέμβριο.
   
Νέα ρύθμιση στα σκαριά

Όπως έχει γράψει το Money Review σε πρώτη φάση αναμένεται να παραταθεί έως τον Ιούνιο η περίοδος χάριτος, που με το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στο τέλος Απριλίου.

Παράλληλα έχει γίνει σαφές πως οι 12 ή 24 δόσεις δεν αρκούν για αυτό και σχεδιάζεται  αύξηση στον αριθμό τους. Ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο έχει πληγεί η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε επαγγελματίας. 

Εξωδικαστικός μηχανισμός για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες 

Νομικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα μπορούν να εντάσσονται στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με τις τράπεζες.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες, ακόμη και εάν δεν είναι σε καθυστέρηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υεπρβαίνουν τα 10.00 ευρώ και δεν θα οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News