Business & Finance Σάββατο 13/02/2021, 08:24
BUSINESS & FINANCE

«Ανάσες» στην αγορά μέσω παρατάσεων

«Ανάσες» στην αγορά μέσω παρατάσεων

Η εβδομάδα που οδεύει στο τέλος της επιφύλαξε πολλές εναλλαγές συναισθημάτων για την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο που ασφυκτιούν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Η Δευτέρα ξεκίνησε με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει μία νέα γενιά μέτρων για την στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων στα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την όποια ανακούφιση διαδέχθηκε η «ψυχρολουσία» της Τετάρτης οπότε και ανακοινώθηκε ότι η Αττική μπαίνει σε καθεστώς lockdown τύπου Μαρτίου.

Οι συνεχείς εναλλαγές ως προς το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς και το θολό οικονομικό τοπίο δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων, με την αγωνία για την επιβίωσή τους την επόμενη ημέρα της πανδημίας να είναι διάχυτη. Σε μία προσπάθεια να δώσει μία ανάσα από τον «βρόχο» των υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν και συσσωρεύονται εν μέσω της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προχθές την επέκταση της αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Ειδικότερα:

  • Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30 Απριλίου 2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου του 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατάθηκε η καταβολή και ανεστάλη η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.
  • Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ευθυγραμμιζόμενο με τις παραπάνω αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες την εκ νέου παράταση έως και τις 31/12/2021 της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Παράλληλα όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή ορίζεται ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1.1.2022.

Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, συνεχίζουν να δίνονται μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ προχωρά και η αντίστοιχη απόφαση για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.

ΕΣΕΕ: Ευπρόσδεκτες παραμβάσεις, αλλά χρήζουν συμπληρώσεων

Καλωσορίζοντας τις παραπάνω αποφάσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως οι παρεμβάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δίνουν μεν «τις αναγκαίες ανάσες», αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – «χρήζουν συμπληρώσεων».

«Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα να παράσχει οχτάμηνη παράταση στις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων κλάδων ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Η δε έγκαιρη ανακοίνωσή της δείχνει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, πως στο ευεργετικό μέτρο πρέπει να ενταχθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2020 (για τη χρήση του 2019) που αφορούν ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος, αντί για την ‘Πάγια Ρύθμιση’, που είναι ασύμφορη λόγω υψηλού επιτοκίου και με λιγότερες δόσεις, χωρίς πρόβλεψη μάλιστα άτοκων καταβολών» επισήμανε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Καρανίκας, «οι ανακοινώσεις στη Βουλή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για αναστολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και εργαζομένους είναι μεν ευπρόσδεκτες και δίνουν ‘ανάσες’ στην αγορά, χρειάζεται όμως απαραιτήτως να συμπληρωθούν με απόφαση του για αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών του 2019».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες επαγγελματίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαίτηση που είχε προϋπολογιστεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

«Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων προτείνουμε να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «υπό το καθεστώς των ασφυκτικών πιέσεων που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα βρουν το βηματισμό τους μόνο με ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη στήριξη από την Πολιτεία».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News