Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 14:52
BUSINESS & FINANCE

Αδ. Γεωργιάδης: Σχεδιάζουμε νέο ΕΣΠΑ για την εστίαση

Αδ. Γεωργιάδης: Σχεδιάζουμε νέο ΕΣΠΑ για την εστίαση

Ένα «καινούριο ΕΣΠΑ στιασμένο μόνο στην εστίαση» σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα στήριξης του κλάδου.

«Είμαστε ήδη σε επαφή με τον κύριο Καββαθά – τον αναφέρω ως πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρο που εκπροσωπεί την εστίαση θεσμικά- και είμαστε σε συνεννόηση και σχεδιάζουμε πρόγραμμα καινούριο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο για την εστίαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, εν όψει του ανοίγματος» ανέφερε συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης είπε πως δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά εκτίμησε πως «καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε».

Απαντώντας στην κριτική για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως «δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι, δεν αποφασίζει δηλαδή ούτε ο υπουργός Σταϊκούρας, ούτε ο υπουργός Γεωργιάδης αν θα πάρει ο Α ή ο Β αυτά τα χρήματα» αλλά έχουν μπει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι η μείωση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων. «Τώρα υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τις επιχειρήσεις εστιάσεως ότι με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5  πήραν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν. Εμείς δράσαμε για να απαντήσουμε σε αυτή τους την κριτική. Εγώ τη δέχομαι, γιατί όταν κάποιος διαμαρτύρεται, δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Κάποιο λόγο έχει που διαμαρτύρεται» ανέφερε. Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, «για πρώτη φορά την κάναμε σε μηνιαία βάση και όχι σε διμηνιαία βάση. Για ποιο λόγο; Για να βάλουμε το τζίρο του Ιανουαρίου του ’20 με τον τζίρο του Ιανουαρίου του ’21». Όπως είπε, βάσει αυτής της κίνησης, τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν, όπως παραδείγματος χάρη το λιανικό εμπόριο που τον μισό Ιανουάριο δούλεψε και δούλεψε καλά.

«Παράθυρο» για άνοιγμα των επιχειρήσεων που διοργανώνουν δεξιώσεις και γάμους στις αρχές Μαΐου

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν δεξιώσεις, catering, γάμους, εκφράζοντας την εκτίμηση «ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις». «Πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του, να σπεύσει και από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού τους. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά θα δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουν μείνει ένα χρόνο χωρίς εκδηλώσεις. Πιστεύω λοιπόν, ότι με το πρόγραμμα των εμβολιασμών που προχωράει ταχύτατα, με την εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και τις προβλέψεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το πως θα πάει η πανδημία στη χώρα μας, τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και αυτές τις επιχειρήσεις» είπε συγκεκριμένα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News