BUSINESS & FINANCE

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα

Βρισκόμαστε στα μισά του τούνελ του κορωνοϊού, αλλά το φως μεγαλώνει, είναι το συμπέρασμα της HSBC από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας σε όλη την Ευρώπη. Όπως διαπιστώνει ο οίκος, τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται σχεδόν παντού, καθώς οι εμβολιασμοί βοηθούν. Όμως τα lockdowns δεν αναμένεται να χαλαρώσουν γρήγορα.  

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-1

Τα κρούσματα μειώνονται περαιτέρω σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να κινείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κόντρα στη γενική τάση.

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-2

Στα θετικά στοιχεία, η HSBC επισημαίνει την υποχώρηση στα ποσοστά θετικότητας των τεστ και τη μείωση (ή έστω σταθεροποίηση) στην πληρότητα των ΜΕΘ στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα περιορίζονται ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους, που είναι και πιο ευπαθείς.

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-3

Η HSBC συνδέει την εξέλιξη αυτή με την πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμού, έστω και εάν αυτά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στη χορήγηση των εμβολίων, αν και τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που κινούνται με τους ταχύτερους ρυθμούς.

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-4

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει υπάρξει άμεση επίδραση από τις εκστρατείες εμβολιασμού. Οι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο πρώτοι έχουν αναπτύξει σημαντικά περισσότερα αντισώματα, ενώ τα ποσοστά των κρουσμάτων στις ομάδες αυτές μειώθηκαν πιο γρήγορα», σημειώνουν οι αναλυτές.

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-5

Με δεδομένο το χαμηλό μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η HSBC θεωρεί ότι η πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων σχετίζεται κυρίως με τα περιοριστικά μέτρα. Για αυτό και πιστεύει ότι τα lockdowns δεν θα χαλαρώσουν σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

HSBC για πανδημία: Στα μισά του τούνελ – πού είναι η Ελλάδα-6

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News