BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 830 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,86%

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 830 μονάδων

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να διασπάσει με πειστικότητα το τεχνικό σημείο των 830 μονάδων, ανοίγοντας «διάπλατα» τις πόρτες για τις 840 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,86% και ενισχύεται στις 834,25 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (827,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 828,73 έως 834,27 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας μέσα στο πρώτο ημίωρο τα 7 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά εδώ και ορισμένες ημέρες έχει «περάσει» σε θετικό έδαφος, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να βρίσκεται στο +2% από τις αρχές του 2021 και να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.

«Το θετικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά υπερβολές κάτι που είναι υγεία σε μία ανοδική κίνηση, ενώ συνεχίζεται στοχευμένα το ενδιαφέρον στις καλές εταιρείες» σχολιάζει η Fast Finance, εκφράζοντας την αισιοδοξία της.

Το επόμενο «στοίχημα», εξάλλου, είναι η υπέρβαση της ζώνης των 840 μονάδων, μια εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την κίνηση προς τις 900 μονάδες και τα προ-πανδημίας επίπεδα. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στο διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει ευμετάβλητο, ως απόρροια των αναταράξεων από την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Η μικρότερου του αναμενομένου ύφεση για το 2020 (-8,2%) φαίνεται ότι συμβάλει σημαντικά σ’ αυτό, καθώς καθιστά ευνοϊκότερες τις προοπτικές για την ανάκαμψη του 2021, η οποία σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του χρηματιστηριακού «rebound».

«Στοίχημα» οι 550 μονάδες για τις τράπεζες

Κρίσιμης σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του Γ.Δ. είναι ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος έχει ήδη εξαλείψει τις απώλειες του 2021, κινούμενος προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες). Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν υπάρξει κατοχύρωση των 550 μονάδων, τότε θα υπάρξει συνέχιση του ανοδικού momentum.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. για την έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή 2», μια εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 33 δισ. ευρώ. Ήδη, άλλωστε, μετά το πέρας του «Ηρακλή 1», ο δείκτης NPEs θα έχει περιοριστεί στο 25% από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά σχεδόν 1% και διαμορφώνεται στις 530 μονάδες, απέχοντας μόλις οκτώ μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου. Η δρομολογούμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, όπως και τα αυριανά αποτελέσματα της Eurobank, οπωσδήποτε, αποτελούν δυο παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ώθηση. 

Από τις τραπεζικές μεταβολές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του 0,80 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία παραμένει κοντά σε υψηλό 12μήνου. Από την πλευρά της, η Alpha Bank κινείται σταθεροποιητικά, ενώ η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει μικρού εύρους άνοδο. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,02% 0,948 ευρώ
  • Attica Bank 0,70% 0,215 ευρώ
  • Eurobank 1,10% 0,663 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,68% 2,356 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,27% 0,80 ευρώ

Στο +2,3% η Fourlis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, χάρη στα στηρίγματα από τη μετοχή της Fourlis, η οποία βρίσκεται στο +2,3%. Κατά 1,4% ενισχύεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί ήπια κατά 0,6%, εν μέσω της διαδικασίας άντλησης 500 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου. Απώλειες κατά 0,4% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, η οποία ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τους όρους για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 31 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 12 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ ακόμη 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθερά στα επίπεδα των 55,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News