BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» σε υψηλο 12 μηνών

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» σε υψηλο 12 μηνών

Προσπάθεια διάσπασης των 830 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε θετική τροχιά, έχοντας πάντα ως βασικό «σύμμαχο» τον τραπεζικό κλάδο. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,59% και ενισχύεται στις 829,90 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (825 μονάδες).

Μάλιστα, από τις αρχές της ημέρας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, το οποίο μέχρι πρότινος αφορούσε τις 827 μονάδες στις 3 Μαρτίου του 2021. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 825,79 έως 830,20 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 8 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά, όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται σε αρκετά καλό «φεγγάρι», με τους επενδυτές να αρχίζουν να προεξοφλούν ένα ισχυρό rebound της ελληνικής οικονομίας. 

Τα στοιχεία δε, του ΑΕΠ για το 2020 (ύφεση 8,2%) αποτελούν ακόμη έναν θετικό οιωνό, καθώς η ύφεση διατηρήθηκε σε μονοψήφια επίπεδα, αρκετά κάτω από τον στόχο τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κομισιόν.

Σε ρόλο «πρωταγωνιστή» οι τράπεζες

Φυσικά, στην πορεία ανάκαμψης της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία δεν αποκλείεται να παράσχει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και αφομοίωση των κεκτημένων, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι τράπεζες. 

Οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η παράταση του «Ηρακλή», αλλά και οι εκδόσεις ομολόγων (π.χ. του Tier 2 της Alpha Bank) έχουν δημιουργήσει ένα σπιράλ ειδήσεων, στη βάση του οποίου ο κλαδικός δείκτης έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο για το 2021, κινούμενος μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο του έτους (538 μονάδες).

Σήμερα, διατηρώντας το ανοδικό momentum, οι τράπεζες καταγράφουν άνοδο της τάξης του 1,5% και διαμορφώνονται στις 532 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενισχύεται άνω του 2%, προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 0,8 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει κέρδη κοντά στο 2% και βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό έτους (0,985 ευρώ), έχοντας ήδη απορροφήσει το σύνολο των απωλειών των πρώτων μηνών του 2021. Κατά περίπου 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Eurobank εμφανίζει αύξηση πέριξ του 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,79% 0,967 ευρώ
  • Attica Bank -1,15% 0,219 ευρώ
  • Eurobank 0,98% 0,6612 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,59% 2,367 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,17% 0,7998 ευρώ

«Οδηγός» η Motor Oil

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της Motor Oil να παράσχει σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύεται κατά σχεδόν 2,5%. 

Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis, ενω στον αντίποδα, μικρού εύρους ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των Jumbo και Τιτάνα. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 45 μετοχές καταγράφουν άνοδο 10 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 55,7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News