BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άντεξε και «έσωσε» το θετικό πρόσημο

Στις 817 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Άντεξε και «έσωσε» το θετικό πρόσημο

Αποτελεσματική «άμυνα» στις διεθνείς πιέσεις, μετά το νέο sell off στην αγορά των ομολόγων, έπαιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τη μετοχή της Viohalco.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,26% και ενισχύθηκε στις 817,24 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (815,10 μονάδες), αλλά και οκτώ μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας (809,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 809,26 έως 819,24 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, ωστόσο, σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 53 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή της ενδοσυνεδριακής τάσης συντελέστηκε, για ακόμη μία φορά, χάρη στο rebound των τραπεζών, οι οποίες «ανέβασαν» ρυθμούς, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με κέρδη άνω του 2%. Οπωσδήποτε, ισχυρή ώθηση δόθηκε κι από τη μετοχή της Viohalco, η οποία «κεφαλαιοποίησε» στο έπακρον την εισαγωγή στους δείκτες του Stoxx.

Στο θετικό κλείσιμο, επίσης, συνέβαλε και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες -παρά τις αρχικές ισχυρές απώλειες, ως απόρροια της νέας εκτίναξης στις αποδόσεις των ομολόγων- αυτή την στιγμή κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα (-0,29% ο Stoxx 600, +0,21% o Dow Jones).

Άλλωστε, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, τα «απόνερα» στη Λεωφόρο Αθηνών από τις διεθνείς αναταράξεις, αποδείχθηκαν απολύτως ελεγχόμενα, κάτι το οποίο αποδίδεται στην αισθητή βελτίωση της «εικόνας» της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Χθες, άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «φλέρταρε» ακόμη και με το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (827 μονάδες).

Στο επίκεντρο η έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν στραμμένη και στην έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Alpha Bank, η οποία αποσκοπεί στην άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ακόμη ένα βήμα της διοίκησης προς την πορεία κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, είχε προηγηθεί η πώληση του 30% της τιτλοποίησης Vega, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Στο θετικό «σπιράλ» συγκαταλέγεται, ακόμη, τόσο η δρομολογούμενη παράταση στην άρση των δημοσιονομικών κανόνων για το 2022, κάτι το οποίο παρέχει σημαντικές «ανάσες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και το «πράσινο» φως του ΔΝΤ στο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής περίπου 3,3 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, επιβαρυντικές για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι οι εξελίξεις από την πανδημία του κορωνοϊού, με την Αττική να βρίσκεται στο «κόκκινο» και το λιανεμπόριο να κλείνει σ’ όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση της «κόκκινες» περιοχές, όπου θα λειτουργεί με τη μορφή του click away και του click inside για ένδυση, υπόδηση και βιβλία.

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

O τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, έδωσε συνέχεια -έστω και οριακά- στο ανοδικό σερί, το οποίο έχει αποφέρει σωρευτικά κέρδη άνω του 13%, καθώς τερμάτισε στο +0,3% και τις 517 μονάδες. Αποτέλεσμα ήταν ο κλαδικός δείκτης να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος για το 2021, περιορίζοντας ταυτόχρονα σε 21 μονάδες την «απόσταση» από το υψηλό έτους (538 μονάδες). 

Από τις τραπεζικές μεταβολές ξεχώρισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2% και προσέγγισε περαιτέρω το υψηλό έτους (2,36 ευρώ). Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, έκλεισε στο +0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υπέκυψε στις ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας κατά 2% και χάνοντας το 0,8 ευρώ, ενώ στο -0,8% τερμάτισε η Eurobank, η οποία παρ’ όλα αυτά κράτησε την «επαφή» με το πρόσφατο υψηλό 12μηνου (0,68 ευρώ). Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,76% 0,933 ευρώ
  • Attica Bank 0,46% 0,2185 ευρώ
  • Eurobank -0,86% 0,6458 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,96% 2,285 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,02% 0,7936

Ράλι για τη Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατόρθωσαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης να ανακτήσουν τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χάρη στον τίτλο της Viohalco, ο οποίος εκτινάχθηκε σχεδόν 6%, ως απόρροια της εισαγωγής σε τέσσερις δείκτες του Stoxx. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα σηματοδοτήσει την εισροή «γενναίων» ποσοτήτων ξένων κεφαλαίων. Άνω του 1% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΕΧΑΕ. 

Στον αντίποδα, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Sarantis, η οποία υποχώρησε κατά 2,6%, δεχόμενη πιέσεις από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Κατά σχεδόν 1,5% διολίσθησαν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ – Μotor Oil, ενώ η Aegean τερμάτισε με απώλειες κατά 1,6%. 

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές εμφάνισε απώλειες, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 54,9 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 200 εκατ. ευρώ  σε σχέση με χθες (54,7 δισ. ευρώ).

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Alpha Bank 0,76% 8,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 0,55% 6,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,96% 6,7 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -1,99% 4 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -0,86% 3,5 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank 0,76% 0,5 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,86% 5,4 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -2,02% 3,1 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 1,96% 3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -3,09% 1,9 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News