Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 11:20
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

«Φουσκώνει» ο λογαριασμός – «Μαζεύει» η στήριξη

Στο 1,2 δισ. το κόστος των μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου

«Φουσκώνει» ο λογαριασμός – «Μαζεύει» η στήριξη

Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα έχει τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών.

«Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, περίπου 158 εκατ. και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση ενώ για όσους μένουν εκτός είπε πως «θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται». «Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. «Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194.000 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς» συμπλήρωσε.

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr το οικονομικό επιτελείο αρχίζει και υιοθετεί ακόμη αυστηρότερους «κόφτες» στα βασικά μέτρα στήριξης ώστε να υπάρξει πρώτον μια πιο σωστή στόχευση αλλά και από την άλλη να εξοικονομήσει πόρους τώρα που το χρειάζεται περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό στην απόφαση για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ενσωματώθηκε ένας νέος κόφτης. Εκτός από το να παρουσιάζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, θα πρέπει να μην έχουν εμφανίσει αύξηση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Επίσης νέα παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας θέτει ως κριτήριο τον τζίρο των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον μηχανισμό των αναστολών βάζοντας «φρένο» στις ανεξέλεγκτες αναστολές από την πλευρά των πληττόμενων επιχειρήσεων και αλλάζοντας άρδην το τοπίο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News