Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 10:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παράταση του lockdown φέρνει παράταση και των μέτρων στήριξης

Η παράταση του lockdown φέρνει παράταση και των μέτρων στήριξης

Η παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου –και όπως όλα δείχνουν και περισσότερο- οδηγεί και στην παράταση των μέτρων στήριξης που εφαρμόζονται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι  από την 1.12.2020 έως και την 7.12.2020, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, συνεχίζουν να ισχύουν όσα ίσχυαν για το Νοέμβριο, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ (και όχι με βάση τα 800 ευρώ που ίσχυσαν για το Νοέμβριο). Οι δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Δεκέμβριο αρχίζουν στις 8/12/2020.

Η αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ και των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών αναμένεται να ισχύσει και για το Δεκέμβριο. Μένει να φανεί εάν θα δοθεί παράταση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα, και όπως όλα δείχνουν θα εξαρτηθεί από το ρυθμό πληρωμών όσο θα πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία. Σε ό,τι αφορά τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αναστολή.

Κατά τα άλλα, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του μέτρου για το «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες αποζημιώνονται μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών με το 50% της ζημιάς που υφίστανται.

Επιπλέον, μέσα στο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου. Φέτος, θα επιδοτείται και η θέρμανση μέσω φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων ή πέλετ.

Αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η επανάληψη του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και για τον Ιανουάριο, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για την ενίσχυση των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News