Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 09:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές τράπεζες και ο γρίφος των 20 δισ. ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες και ο γρίφος των 20 δισ. ευρώ

Η οικονομική ύφεση και το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του κλάδου της εστίασης εγείρουν ανησυχίες για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, φρενάροντας απότομα την πρόοδο που είχαν σημειώσει στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη χθεσινή έκθεσή του έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα μπορούσε να χτυπήσει τον τραπεζικό τομέα, εάν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν απότομα. Ανάλογες ανησυχίες είχε εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην όγδοη έκθεση μεταμνηνονιακής εποπτείας για τα δάνεια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μορατόριουμ πληρωμών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανερχόταν σε 20,673 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια (8,343 δισ. ευρώ), δάνεια προς ΜΧΕ (9,170 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,769 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,387 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).

«Καμπανάκι» και από Κομισιόν

Oι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην ήδη χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ορατός και ο κίνδυνος της αύξησης των επισφαλών δανείων, ειδικά όταν εκπνεύσει η «περίοδος χάριτος» με τις αναστολές πληρωμών, είχε επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην όγδοη μετα-προγραμματική έκθεση εποπτείας, εκφράζοντας ανησυχίες για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μετά την άρση του μορατόριουμ πληρωμών και με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών στην Ευρωζώνη.

Η μείωση των επισφαλών δανείων συνεχίσθηκε και στο πρώτο ήμισυ του 2020, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Σε αυτό συνέβαλε και το «πάγωμα» που έχει επιβληθεί στις αποπληρωμές δανειακών οφειλών εν μέσω πανδημίας. Το ποσοστό επισφαλών δανείων συνεχίσε να υποχωρεί, φθάνοντας στο 36,7% τον Ιούνιο του 2020.

Εντούτοις, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Το μορατόριουμ στις πληρωμές των δανείων, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια από τις εποπτικές αρχές έχουν θωρακίσει έως τώρα τους ισολογισμούς των τραπεζών από τις συνεπειες της πανδημίας και όσον αφορά το πιστωτικό ρίσκο. «Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο ποσοστό των δανείων σε μορατόριουμ πληρωμών συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλών δανείων μόλις εκπνεύσει η περίοδος χάριτος και επιδεινωθεί η ποιότητα ενεργητικού», αναφέρει η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News