Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 16:12
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Μικρή βελτίωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 91,7 μονάδες έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να ανακτήσει τα επίπεδα του Δεκεμβρίου (91,8 μονάδες).

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς, καταγράφηκε βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, αν και στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο ήταν ηπιότερη σε σχέση με τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Ωστόσο, εξασθένηση σημειώθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα -αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών- και η σύντομη λειτουργία δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου είχε οδηγήσει σε βελτίωση των προσδοκιών τον Ιανουάριο.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων από το δεύτερο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα που ακολούθησαν, αναζωπύρωσαν τις εστίες αβεβαιότητας και περιόρισαν τις προσδοκίες για την οικονομία.

Μάλιστα, η έρευνα του ΙΟΒΕ ενσωματώνει μόνο εν μέρει τις επιδράσεις των πρόσφατων περιοριστικών παρεμβάσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα εκδηλωθούν πληρέστερα τον επόμενο μήνα.

«Η προοπτική ανοίγματος της αγοράς στο επόμενο χρονικό διάστημα, έστω με αυστηρούς όρους, και ιδίως η πρόοδος στους εμβολιασμούς, αναμένεται να επιδράσουν σταδιακά θετικά στις προσδοκίες. Οι σχετικές εξελίξεις θα είναι κρίσιμες και για τον τομέα του τουρισμού, καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος όπου συνήθως γίνεται μεγάλο τμήμα των διεθνών κρατήσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το ΙΟΒΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι πρόωρο να γίνει συνολική αποτίμησή, καθώς αυτές θα εξαρτηθούν και από κρίσιμες αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες υποχώρησαν εντονότερα.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται αισθητά, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, οι οποίες εξασθενούν σημαντικά με το ύψος των αποθεμάτων να διογκώνεται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν αισθητά, οι αντίστοιχες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της μεταβλήθηκαν ελαφρώς.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντείνονται, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News