Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 17:56
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ποιοι κλάδοι συνέχισαν να επενδύουν μέσα στην πανδημία

Ποιοι κλάδοι συνέχισαν να επενδύουν μέσα στην πανδημία

Ευρύ αναμένεται το «αποτύπωμα» της πανδημίας στο πρόγραμμα επενδύσεων της ελληνικής βιομηχανίας, το οποίο αναμένεται μειωμένο κατά 6,9% σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα. Ωστόσο, για το 2021, οι βασικοί «παίχτες» προσδοκούν αύξηση των επενδύσεων κατά 2,8%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κατά τη διάρκεια του 2020, η επενδυτική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους, παρότι ορισμένοι κλάδοι της βιομηχανίας προέβησαν σε αύξηση των επενδύσεων.

Στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών, αναλυτικότερα, προέκυψε σημαντική μείωση κατά 51,3%, ενώ στα Χημικά εκτιμήθηκε ήπια άνοδος κατά 2,8%. Στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, κλάδος ο οποίος έχει σημαντικό βάρος στον τομέα της Βιομηχανίας, οι εκτιμήσεις κατέληξαν σε μείωση επενδυτικών δαπανών κατά 12,5%.

Ποιοι κλάδοι συνέχισαν να επενδύουν μέσα στην πανδημία-1

Στον κλάδο Ξύλου και Προϊόντα αναμένεται «βουτιά» της επενδυτικής δαπάνης κατά 10,2%. Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδος προέκυψε στους κλάδους Πλαστικών – Ελαστικών (21,7%), στην Ένδυση (+9,3%) και στα Μεταλλικά Προϊόντα (6,7%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη, η αντίστοιχη μέση μείωση διαμορφώθηκε σε 8,8% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 9,8%. Όπως είναι φυσικό, στις περισσότερες χώρες οι εκτιμήσεις των επενδυτικών μεταβολών ήταν καθοδικές, καθώς θετικές προβλέψεις καταγράφηκαν μόνο σε Δανία, Μάλτα, Λετονία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Κύπρος και Σλοβενία.  

Ποιοι κλάδοι συνέχισαν να επενδύουν μέσα στην πανδημία-2

Οι προσδοκίες για το 2021

Όσον αφορά το 2021, με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επενδυτικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 2,8%. Η τάση ωστόσο, δεν είναι ίδια σε όλους τους μεταποιητικούς κλάδους.

Ειδικότερα, αύξηση επενδύσεων προβλέφθηκε στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (6,7%) και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (20,2%). Στα Χημικά αναμένεται μείωση της δαπάνης (-8,2%), ενώ το ίδιο εκτιμάται και για τα Πλαστικά – Ελαστικά (-17,5%). Προσδοκία για ισχυρή άνοδο, αντίθετα, καταγράφεται στα Μεταλλικά Προϊόντα (12,6%), στον κλάδο Ξύλου και Προϊόντων (39,3%) και στα Διυλιστήρια (58,4%).

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,6%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις χώρες της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε +2,2%.

Το είδος των επενδύσεων

Οι ελληνικές βιομηχανίας, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποίησαν το 2020 έξι μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων, παρότι ως έναν βαθμό αυτές οι κατηγορίες αλληλοσυμπληρώνονται (π.χ. αύξηση ή διεύρυνση της δυναμικότητας μπορεί να συμβεί μέσω βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής ή εισαγωγής νέων μεθόδων).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, το επενδυτικό μίγμα των επιχειρήσεων απαρτίζεται πρωτίστως από δαπάνες για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα (37%), ενώ έπονται οι δαπάνες για αντικατάσταση υφισταμένου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (22%) και για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (14%).

Η κατηγορία δαπανών για άλλους σκοπούς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας στην παραγωγική διαδικασία κλπ (12%), καθώς και οι δαπάνες διεύρυνσης της παραγωγικής δυναμικότητας για παραγωγή νέων προϊόντων (11%), είχαν κατά μέσο όρο παρεμφερές μερίδιο και αποτέλεσαν εξίσου σημαντικές προτεραιότητες. Στην τελευταία θέση βρέθηκαν οι επενδύσεις για εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων (4%).

Ποιοι κλάδοι συνέχισαν να επενδύουν μέσα στην πανδημία-3

Οι επενδυτικές προτεραιότητες για το 2021, την ίδια ώρα, έχουν παρόμοια ιεράρχηση, παρότι τα ποσοστά προτίμησης διαφοροποιούνται ελαφρώς. Έτσι, βάσει των πρόσφατων προβλέψεων, ως κυριότερη προτεραιότητα παραμένει η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα, με ίδιο ποσοστό προτίμησης σε σχέση με πέρυσι (37%).

Ακολουθούν και πάλι οι επενδύσεις για αντικατάσταση υφισταμένου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (17%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται εκ νέου οι επενδύσεις για άλλους σκοπούς (14%), μαζί όμως, με τις επενδύσεις για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (14%).

Ακολουθεί με οριακά χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης και ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με το 2020, η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (13%), ενώ στην τελευταία θέση καταλήγει η εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων (4%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News