Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 20:15
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η Νέα Υόρκη, το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη, σύμφωνα με τη Duff & Phelps

Η Νέα Υόρκη, το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη, σύμφωνα με τη Duff & Phelps

H πλειονότητα των κορυφαίων τραπεζιτών και διαχειριστών κεφαλαίου θεωρούν τη Νέα Υόρκη ως το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη και εκτιμούν ότι το Brexit θα πλήξει την φήμη του Λονδίνου, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Duff & Phelps. 

H εταιρεία βασίζει το πόρισμά της σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη από 250 τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με το 60% εξ αυτών να θεωρούν τη Νέα Υόρκη ως το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη, ποσοστό αυξημένο από το 56% του 2020. 

Μόλις το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί το Λονδίνο ως κορυφαίο κέντρο, ποσοστό χαμηλότερο από το 34% πέρυσι, ενώ το 50% θεωρεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αποδυναμώσει το Σίτι.

Η Βρετανία δέχεται πιέσεις να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τη στιγμή που 7.500 εργαζόμενοι και ενεργητικό αξίας ενός τρισεκατομμυρίων ευρώ μετακόμισαν από το Λονδίνο στην Ε.Ε. μετά το Brexit. Το Αμστερνταμ υποσκέλισε το Λονδίνο για να αναδειχθεί πρόσφατα στο μεγαλύτερο κέντρο χρηματιστηριακών συναλλαγών, αποσπώντας μέρος από τη δραστηριότητα του Λονδίνου σε παράγωγα. 

Περίπου το ένα-πέμπτο των ερωτηθέντων στην έρευνα της Duff & Phelps προβλέπει ακόμη ότι η Κίνα θα αναδειχθεί σε κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο τα επόμενα πέντε έτη. Παρ΄όλα αυτά, το 31% των τραπεζιτών και διαχειριστών κεφαλαίου πιστεύει ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να χαίρει ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, ποσοστό υψηλότερο από το 25% που πιστεύει το ίδιο για τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News