Business & Finance Κυριακή 31/01/2021, 07:41
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού

Βρετανία: Αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού

Η Βρετανία πρόκειται να υποβάλει σύντομα επίσημο αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP), με τις διαπραγματεύσεις να αναμένονται να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το έτος, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., η χώρα έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να προσχωρήσει στη CPTPP, η οποία καταργεί τους περισσότερους δασμούς μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλής, Ιαπωνίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης και Βιετνάμ.

Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας την έχει περιγράψει ως μια «από τις πιο δυναμικές εμπορικές περιοχές στον κόσμο». Η Βρετανία την αντιμετωπίζει ως μια επικερδή και αναπτυσσόμενη αγορά τόσο για εξαγωγές τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών.

«Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε., σφυρηλατούμε νέες εταιρικές σχέσεις που θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τον βρετανικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Λονδίνο δεν θα δημοσιοποιήσει μια εκτίμηση των οικονομικών οφελών της ένταξης της χώρας στη CPTPP πριν να κατατεθεί το αίτημα ένταξης σε αυτήν, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Προγενέστερες κυβερνητικές οικονομικές αναλύσεις του Brexit υποδείκνυαν μικρή ενίσχυση οικονομικής απόδοσης από πρόσθετες εμπορικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η ένταξη στη συμφωνία θα καταργήσει δασμούς σε τρόφιμα, ποτά και αυτοκίνητα και θα συμβάλει στην ενίσχυση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Επιπλέον, η Βρετανία επιθυμεί σύναψη διμερών συμφωνιών με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ έχει ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Καναδά, η οποία διατηρεί τους όρους, οι οποίοι ίσχυαν για τη Βρετανία ως κράτος – μέλος της Ε.Ε.. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία πηγαίνει ακόμη παραπέρα από την υπάρχουσα συμφωνία με την Ε.Ε..

Η πλήρης ένταξη στη CPTPP θα συμπλήρωνε αυτές τις συμφωνίες και θα προσέφερε μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας ελπίζει μάλιστα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ανοίξει τον δρόμο προς αυτό που οι υπουργοί βλέπουν ως το μεγαλύτερο βραβείο μετά-Brexit, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει επί προεδρίας Τραμπ αλλά δεν είχαν καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Η υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η Βρετανία αναμένει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με άλλες δημοκρατίες προκειμένου να θέσει τους κανόνες στην πορεία του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε η ίδια.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News