ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ θα μεταφερθούν οι συναλλαγές της Ε.Ε. σε συμβόλαια διοξειδίου του άνθρακα

Από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ θα μεταφερθούν οι συναλλαγές της Ε.Ε. σε συμβόλαια διοξειδίου του άνθρακα

Aπό το Λονδίνο στο Αμστερνταμ θα μεταφερθούν οι συναλλαγές της Ε.Ε. σε συμβόλαια διοξείδου του άνθρακα, σε μία ακόμη κίνηση που δείχνει πόσο πολύ έχει πληγεί το Λονδίνο από το Brexit.

Το Intercontinental Exchange (ICE) που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ θα μεταφέρει τις συναλλαγές των συμβολαίων διοξειδίου του άνθρακα, μία ζωτικής σημασίας δραστηριότητα της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πολιτικής της κατά της κλιματικής αλλαγής, στο χρηματιστήριο ICE Endex τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση προς τους πελάτες του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά σε συναλλαγές συμβολαίων διοξειδίου του άνθρακα, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ξεπερνά το 1 δισ.ευρώ.

Το ICE προχώρησε στη κίνηση αυτή μετά την άρνηση της Ε.Ε. να αναγνωρίσει τους περισσότερους κανονισμούς που διέπουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας ως «εφάμιλλες» με τις δικές της από πλευράς ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών. Οι πολιτικοί στην Ε.Ε. ανησυχούν ότι η Βρετανία θα αποκλίνει απο τις κοινοτικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών αγορών από το Λονδίνο, να ισχυροποιήσουν την ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίου και να προωθήσουν το ευρώ ως εναλλακτικό νόμισμα στο δολάριο για συναλλαγές και πληρωμές. 

Λόμπι που εκπροσωπούν ευρωπαϊκούς παρόχους ενέργειας πιέζουν τις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. να αποδεχθούν τα χρηματιστήρια παραγώγων της Βρετανίας ως «εφάμιλλα» των ευρωπαϊκών, προειδοποιώντας ότι οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν περιορισμένες χωρίς συμφωνία. 

Ωστόσο, το σύστημα εκκαθάρισης των συναλλαγών των ευρωπαϊκών συμβολαίων θα παραμείνει στο Λονδίνο σε συνδυασμό με τα προθεσμιακά συμβόλαια του ICE σε πετρέλαιο brent και τα προθεσμιακά φυσικού αερίου ΤΤF.  

Η κίνηση αυτή δρομολογείται τη στιγμή που η τιμή διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ καθώς οι traders σπεύδουν να εξασφαλίσουν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. Οι τιμές αυξηθηκαν πάνω από τα 38 δολάρια ο τόνος καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News