Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 16:24
BUSINESS & FINANCE

Αργεντινή: Θέλει συμφωνία με το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση χρέους 44 δισ. δολαρίων

Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος στο 6%

Αργεντινή: Θέλει συμφωνία με το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση χρέους 44 δισ. δολαρίων

Σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αποπληρωμή χρέους, ύψους 44 δισ. δολαρίων επιθυμεί να έρθει έως τον Μάιο η κυβέρνηση της Αργεντινής, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας, Μάρτιν Γκούζμαν.

Βασική επιδίωξη του Μπουένος Άιρες είναι η συνολική αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και πληρωτέο.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας σκοπεύει να δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ για το 2021 από 8,5% του ΑΕΠ που ανερχόταν το 2020.

Προς το παρόν, βέβαια, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις -από το 2018- για την επαναδιαπραγμάτευση ενός προγράμματος βοήθειας, ύψους 57 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΔΝΤ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Αργεντινής, η οποία επλήγη σημαντικά από τον κορωνοϊό, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και κατά 2,2% του ΑΕΠ το 2022. Για το 2020 δε, εκτιμάται ότι καταγράφηκε ύφεση 7,4% του ΑΕΠ. 

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεσή του, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της πανδημίας παραμένουν παρούσες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης, κάτι στο οποίο συμβάλλουν και τα «σφιχτά» δημοσιονομικά όρια της χώρας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News