Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 20:06
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Oι πρώτες αντιδράσεις για click – away, click inside

«Σοβαρό πλήγμα στα ταμεία»

Λιανεμπόριο: Oι πρώτες αντιδράσεις για click – away, click inside

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του εμπορικού κόσμου στα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία επανέφερε το click – away στα καταστήματα της Αττικής και των υπόλοιπων «κόκκινων» περιοχών.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις, ούτε η καθιέρωση του click inside μπορεί να «αναπληρώσει» τον χαμένο τζίρο, με τους αρμόδιους φορείς να υπογραμμίζουν την ανάγκη «μεγαλύτερης στήριξης με στοχευμένα μέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κανονική λειτουργία της αγοράς, δηλαδή χωρίς click – away και click inside, διήρκησε μόλις δύο εβδομάδες, καθώς η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στην εισήγηση για νέο «λουκέτο».

Όπως κατέδειξε δε, και η πρότερη εμπειρία του click-away, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν διαθέτουν στο σύνολό τους την κατάλληλη υποδομή προκειμένου να υποστηρίξουν μια τέτοια λειτουργία.  Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, η οποία συνέχιση τη λειτουργία της αποκλειστικά μέσω του e-shop και όχι μέσω του click-away.

«Σοβαρό πλήγμα στα ταμεία»

«Είναι γεγονός πως οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων» τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

Προσθέτει δε, ότι «ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο». «Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτό το ζήτημα».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης. Η ΕΣΕΕ και το σύνολο του εμπορικού κόσμου αυτό θα συνεχίσει να κάνει από αύριο το πρωί, ακόμη και αν το αντίκρισμα στο ταμείο είναι πενιχρό». Δεν παραλείπει δε, να επισημάνει ότι «χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους».

«Δυσχεραίνει η προσπάθεια όλων»

«Δίχως αμφιβολία, η περίοδος των εκπτώσεων χωρίς ανοικτά καταστήματα στο κοινό, δυσχεραίνει τη προσπάθεια όλων, αφού πολλά είδη, αν δεν δοκιμαστούν, δύσκολα πωλούνται και αγοράζονται» σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ).

«Οι έμποροι είμαστε αναγκασμένοι να σεβαστούμε και να τηρήσουμε κάθε αναγκαίο μέτρο εντός καταστήματος, κάτι που όμως δεν μπορούμε να ελέγξουμε εκτός» προσθέτει, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

«Οι εικόνες συνωστισμού στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, απαιτούν αυτοέλεγχο και δεν πρέπει να επαναληφθούν, ώστε να μας επιτρέψουν να ανοίξουμε ξανά εγκαίρως, πριν παρέλθει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων και πριν καταλήξουμε οριστικά στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας» καταλήγει, μεταξύ άλλων.

Τι θα ισχύσει στις «κόκκινες» περιοχές

  • Λειτουργία του λιανικού εμπορίου μόνο με διαδικασία ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος – click away. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα, με τις αποστάσεις να ορίζονται στο 1,5 μέτρο. Η μετάβαση στο κατάστημα θα πραγματοποιείται με επιστολή του κωδικού 2 στο 13033. 
  • Στις επιχειρήσεις πώλησης υποδομάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος – click inside. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα, με τις αποστάσεις να ορίζονται στο 1,5 μέτρο. Η μετάβαση στο κατάστημα θα πραγματοποιείται με επιστολή του κωδικού 2 στο 13033. 

Με προκαθαρισμένο ραντεβού θα λειτουργούν και οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Κομμωτήρια – Κουρεία
  • Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ
  • Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
  • ΚΤΕΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα καταστήματα ΟΠΑΠ, διατηρείται το «λουκέτο» στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές επαυξημένου κινδύνου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 21.00 έως 5.00.

Τι ισχύει στις «κίτρινες» περιοχές

Στις κίτρινες περιοχές, το λιανικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και πριν, δηλαδή χωρίς click away και click inside. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ Play. 

Λιανεμπόριο: Oι πρώτες αντιδράσεις για click – away, click inside-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News