Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 18:00
BUSINESS & FINANCE

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο στο λιανεμπόριο

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο στο λιανεμπόριο

Την επιστροφή του click – away στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής, αλλά και τη δυνατότητα του click inside στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών για την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές του Λεκανοπεδίου αφήνει ελάχιστα περιθώρια επιλογών, καθώς η μείωση των μετακινήσεων που αφορούν το λιανεμπόριο, κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας, και ιδίως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε άμεση ισχύ -από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου του 2021- και θα διαρκέσουν έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

H Ελλάδα θα χωριστεί εκ νέου σε δύο κατηγορίες:

– Κόκκινες περιοχές, επίπεδο αυξημένου κινδύνου

– Κίτρινες περιοχές, επίπεδο επιτήρησης

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο στο λιανεμπόριο-1

Στις κόκκινες εντάσσονται η Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού, οι δήμοι Πατρών, Θηβαίων, Τανάγρας, Χαλκιδαίων, Θήρας, Εορδαίας, Μυκόνου και Νέας Προποντίδας, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.

Τι θα ισχύσει στις «κόκκινες» περιοχές

  • Λειτουργία του λιανικού εμπορίου μόνο με διαδικασία ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος – click away. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα, με τις αποστάσεις να ορίζονται στο 1,5 μέτρο. Η μετάβαση στο κατάστημα θα πραγματοποιείται με επιστολή του κωδικού 2 στο 13033. 

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο στο λιανεμπόριο-2

  • Στις επιχειρήσεις πώλησης υποδομάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος – click inside. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα, με τις αποστάσεις να ορίζονται στο 1,5 μέτρο. Η μετάβαση στο κατάστημα θα πραγματοποιείται με επιστολή του κωδικού 2 στο 13033. 

Όλα όσα αλλάζουν από το Σάββατο στο λιανεμπόριο-3

Με προκαθαρισμένο ραντεβού θα λειτουργούν και οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Κομμωτήρια – Κουρεία
  • Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ
  • Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
  • ΚΤΕΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα καταστήματα ΟΠΑΠ, διατηρείται το «λουκέτο» στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές επαυξημένου κινδύνου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 21.00 έως 5.00.

Τι ισχύει στις «κίτρινες» περιοχές

Στις κίτρινες περιοχές, το λιανικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και πριν, δηλαδή χωρίς click away και click inside. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ Play. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News