Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 22:01
BUSINESS & FINANCE

Κουκ (Fed): Οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν έχουν πλήξει τις αντοχές των τραπεζών

Κουκ (Fed): Οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν έχουν πλήξει τις αντοχές των τραπεζών

Το μέλος της νομισματικής επιτροπής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Λίζα Κουκ, δήλωσε ότι η αύξηση των χορηγήσεων δανείων από επενδυτικές εταιρείες εκτός του τραπεζικού κλάδου, παρακολουθείται στενά, όμως δεν φαίνεται να συνιστά υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Η αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων δεν έχει επηρεάσει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από εκδήλωση του Brookings Institution.

Η Κουκ η οποία προεδρεύει της επιτροπής για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Fed, υπογράμμισε ότι η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει σταθερή και η μεταβλητότητα σε επίπεδο καταθέσεων έχει περιοριστεί μετά τη μίνι τραπεζική κρίση το Μάρτιο του 2023, όταν κατέρρευσαν τρεις περιφερειακές τράπεζες. Είπε ακόμη ότι οι ζημίες στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και από την έκθεση των τραπεζών στην αγορά εμπορικών ακινήτων παραμένει στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών. 

Η αμερικανική οικονομία παραμένει σταθερή και αυτό ακριβώς δίδει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να περιμένει λίγο περισσότερο προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η αγορά εργασίας έδειξε ωστόσο κάποια σημάδια επιβράδυνσης, όμως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό με την ανεργία να παραμένει χαμηλή, στο 3,9%, τον Απρίλιο. 

Η Κουκ ανέφερε ότι οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνονται ισχυροί, παρότι έχει παρατηρηθεί αύξηση του ποσοστού υπερημεριών ως προς τις πληρωμές τόσο των δανείων για την αγορά αυτοκινήτου όσο και των δόσεων πιστωτικών καρτών και αυτά είναι αναμφισβήτητα σημάδια αυξανόμενων πιέσεων, ειδικά σε νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Η ίδια απέφυγε να σχολιάσει για την πορεία των επιτοκίων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News