Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Μέστερ (Fed): Περιμένει μείωση των επιτοκίων φέτος, όχι όμως το Μάιο

Μέστερ (Fed): Περιμένει μείωση των επιτοκίων φέτος, όχι όμως το Μάιο

H Fed βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τα επιτόκια φέτος, εξακολουθεί να πιστεύει η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, όμως πρώτα θα πρέπει να δει τα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια κίνηση.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε κατά την άποψή μου η Φέντεραλ Ριζέρβ θα είναι σε θέση να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίζει την καθοδική του πορεία προς το 2%», επισήμανε η αξιωματούχος σε ομιλία της.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι για να ανοίξει ο δρόμος για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, πρέπει να δει τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό να ανταποκρίνονται στις προβλέψεις της για περαιτέρω πτώση. Επειδή αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο, «δεν περιμένω ότι θα έχω αρκετές πληροφορίες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του FOMC για να αποφασίσω», τόνισε.

«Η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία που να μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2% θα κινδύνευε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον πληθωρισμό», τόνισε η Μέστερ, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να άρχιζει πρόωρα η μείωση των επιτοκίων.  

Τα σχόλια της Μέστερ φαίνεται να αποκλείουν μια περικοπή στη επόμενη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ (30 Απριλίου-1η Μαΐου), μια αίσθηση που αντικατοπτρίζεται επίσης στις εκτιμήσεις της αγοράς. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της τον Ιούνιο και θα τα μειώσει κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως πριν σχεδόν δύο εβδομάδες η Fed ψήφισε και πάλι να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, όπως ήταν από τον Ιούλιο του 2023.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News