Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 14:15
BUSINESS & FINANCE

Μπάιντεν: Προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Μπάιντεν: Προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντν προέβλεψε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κόστος στέγης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της αλλά και στην αντεπίθεση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. 

«Δεν μπορώ να το εγγυηθώ. Όμως, στοιχηματίζω ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν σύντομα να μειώνονται», είπε την Παρασκευή σε ομιλία του στη Φιλαδέλφια. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό, όταν εξέφρασε την άποψή του ότι θα αρχίσουν οι μειώσεις. 

Οι αγορές περιμένουν ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα ξεκινήσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να τοποθετούν την κίνηση αυτή τον Ιούνιο. 

Ο Πάουελ είπε επίσης στην ομιλία του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι δεν απέχει πολύ από το επίπεδο της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο για να αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μία μείωση τους επόμενους μήνες. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή έδωσαν επίσης ένα σήμα ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να επιβραδύνεται σταδιακά, με πιο μέτριο ρυθμό αύξησης των μισθών, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι μέχρι τώρα μισθολογικές αυξήσεις δεν θα πυροδοτήσουν νέο γύρο πληθωρισμού. Το σενάριο αυτό δίδει στην Fed περιθώρια για μείωση των επιτοκίων. 

Παραδοσιακά, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Fed και ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πρόσφατα να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, ξέφυγε από την παράδοση αυτή το Δεκέμβριο, όταν είπε ότι τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και η αποθέρμανση του πληθωρισμού δημιουργούν το «σωστό μείγμα» για να σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στην ομιλία του προς το Έθνος την Πέμπτη, ο Μπάιντεν κάλεσε να γίνουν νέα βήματα για την αύξηση της προσφοράς στέγης καθώς προσπαθεί να λάβει μέτρα για να ελαφρύνει τους καταναλωτές από το υψηλό κόστος διαβίωσης. Ο Μπάιντεν προέβλεψε επίσης ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μειωθούν, καθώς ανακοίνωσε φορολογική πίστωση 400 δολαρίων μηνιαίως για τους νέους αγοραστές κατοικιών προκειμένου να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος δανεισμού στην αγορά στέγης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Powell: Η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

Πρακτικά Fed: Καμία βιασύνη για μείωση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News