Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 20:54
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Κλείνοντας το «βιβλίο» Βόλκερ και ανοίγοντας αυτό του Γκρίνσπαν

Πάουελ: Κλείνοντας το «βιβλίο» Βόλκερ και ανοίγοντας αυτό του Γκρίνσπαν

Αφότου ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του σε Ευρωζώνη και Βρετανία δέχθηκαν έντονη κριτική επειδή υποτίμησαν την άνοδο των τιμών, φθάνουν στη στιγμή τιθάσσευσης του προβλήματος χωρίς να προκληθεί απότομη προσγείωση στην οικονομία. 

Για να φθάσουν όμως στο επιτυχές αποτέλεσμα, θα πρέπει να αλλάξουν βιβλία. 

Ο Πολ Βόλκερ, τον οποίο έχει επικαλεστεί αρκετές φορές ο Τζερόμ Πάουελ, κατάφερε να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό στη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 1979 και 1987 αυξάνοντας τα επιτόκια. 

Ο Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι ο Βόλκερ είναι προσωπικός του ήρωας, χαρακτηρίζοντάς τον ως το κορυφαίο πρόσωπο της εποχής του. Έχει δανειστεί τα μέγιστα πολιτικές από την προσέγγιση Βόλκερ, αυξάνοντας ταχύτατα τα επιτόκια από το μηδέν που βρίσκονταν το Μάρτιο του 2022 στη σημερινή κλίμακα 5,25% έως 5,5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2001. 

Αντίστοιχες προσεγγίσεις ακολούθησαν και οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι. 

Οι επιθετικές παρεμβάσεις τους συγκράτησαν τον πληθωρισμό. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το 2023 να κυμανθεί στο 2,5%, πολύ καλύτερα απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι. Για φέτος, η Fed προβλέπει 1,4%. Ο ρυθμός σε Ευρωζώνη και Βρετανία είναι βραδύτερος.

Το ερώτημα είναι εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% χωρίς να πυροδοτήσουν ύφεση διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα. 

Τώρα, ο Πάουελ ετοιμάζεται να κλείσει το «βιβλίο» Βόλκερ και να ανοίξει το «βιβλίο» Γκρίνσπαν. Από τον Φεβρουάριο του 1994 έως τον Φεβρουάριο του 1995, ο Γκρίνσπαν αύξησε τα επιτόκια επτά φορές, από το 3,25% στο 6% υπό το φόβο ότι η ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθωρισμό. Πριν ακόμη από την τελευταία αύξηση, ο Γκρίνσπαν είχε σηματοδοτήσει ότι ερχόταν αλλαγή. 

Μετά από μία σειρά επιθετικές αυξήσεις, ο Πάουελ έκανε αντίστοιχη επισήμανση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ο Γκρίνσπαν προχώρησε τον Ιούλιο του 1995 σε μία απρόσμενη επιτοκιακή μείωση, φέρνοντας το επιτόκιο στο 5,75%. Αυτή η προσέγγιση του έδωσε το χαρακτηρισμό «Μαέστρο». Η απόφασή του βοήθησε το αμερικανικό ΑΕΠ να παραμείνει στο 3% για την υπόλοιπη δεκαετία με τον πληθωρισμό συγκρατημένο και την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο. 

Τώρα, η Fed είναι πολύ πιθανόν να επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2%. Ο φόβος του Πάουελ και των υπόλοιπων συναδέλφων του είναι μήπως μία αλλαγή πλεύσης πυροδοτήσει ξανά πληθωρισμό ακυρώνοντας όλη την προηγούμενη προσπάθεια των δύο ετών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από τη στήλη BreakingViews του Reuters  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News