Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 20:30
BUSINESS & FINANCE

Lisa Cook, Fed: Αυξημένοι οι κίνδυνοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια

Lisa Cook, Fed: Αυξημένοι οι κίνδυνοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια

Η Διοικητής της Federal Reserve, Lisa Cook δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις αδυναμίες των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς η πολιτική της κεντρικής τράπεζας επιβραδύνει την οικονομία και οδηγεί σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Οι ευπάθειες σε ορισμένα ΝΧΙ θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο στην ενίσχυση του στρες που σχετίζεται με τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η Cook τη Δευτέρα σε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα.

Σε μια ευρεία ομιλία σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Cook είπε ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια και επισήμανε διάφορους τομείς που παρακολουθεί, συμπεριλαμβανομένων των αναντιστοιχιών ρευστότητας σε μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και τα ποσοστά χρεοκοπίας και τη λειτουργία της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η Cook σημείωσε συγκεκριμένα τις συναλλαγές βάσης μετρητών-χρηματιστηριακών συμβολαίων του Δημοσίου, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα πρόσφατα.

«Επειδή οι συναλλαγές βάσης είναι συχνά ιδιαίτερα μοχλευμένες, ένα σοκ χρηματοδότησης ή αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές του Δημοσίου θα μπορούσε να αναγκάσει τα hedge funds να διαλύσουν απότομα τις θέσεις τους σε δυνητικά δυσμενείς τιμές», δήλωσε η Cook.

Αυξημένη μεταβλητότητα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% -υψηλό 22 ετών- κατά τη συνεδρίασή τους την περασμένη εβδομάδα. Η απότομη άνοδος των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έχει οδηγήσει σε επεισόδια πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης τριών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων την άνοιξη. 

«Μια απροσδόκητα απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πιέσεις στη ρευστότητα της αγοράς και καθοδικές πιέσεις για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Cook. «Οι απώλειες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις και συνακόλουθη μείωση της προσφοράς πιστώσεων».

Η Cook δεν προέβη σε παρατηρήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική, αλλά σημείωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες πιθανότατα δεν οφείλεται σε αύξηση των προσδοκιών για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της Fed. 

Είπε ότι ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν γενικά παραμείνει ανθεκτικά απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια, εμφανίζεται κάποια πίεση για τους δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στην αγορά κατοικιών όσο και στην αγορά εμπορικών ακινήτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News