Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 12:19
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση Βεστάγκερ: Οι συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιών κίνδυνος για τον ανταγωνισμό

Προειδοποίηση Βεστάγκερ: Οι συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιών κίνδυνος για τον ανταγωνισμό

Ακόμη ένα εμπόδιο υψώνεται στην προσπάθεια μεγαλύτερης ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε., όπως προτείνει η έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα. 

Η επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ προειδοποίησε ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να στρεβλώσουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε..

«Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι πιο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη. «Αντίθετα, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματισμένη ενιαία αγορά».

Τα σχόλια της Βεστάγκερ λαμβάνουν χώρα μόλις μετά την παρουσίαση της έκθεσης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα προς τους ηγέτες της Ε.Ε., η οποία συστήνει μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό για τους ομίλους τηλεπικοινωνιών ως μέσο βελτίωσης των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Τα συμπεράσματα της έκθεσης Λέτα θεωρήθηκαν ότι θα έδιδαν στους ομίλους τηλεπικοινωνιών την πολυαναμενόμενη ώθηση που αναζητούν εδώ και χρόνια ότι ο τομέας είναι ώριμος για συγχωνεύσεις. Ωστόσο, η στάση της Βεστάγκερ την φέρνει αντιμέτωπη με τις προτάσεις της έκθεσης Λέττα. 

Η έκθεση Λέττα – καθώς και τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που τονίζει την ανάγκη επίτευξης οικονομίας κλίμακας για τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους – έδωσε κάποια ελπίδα στους οπερέιτορς ότι το εκτελεστικό σκέλος της Ε.Ε. θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του απέναντι στις συγχωνεύσεις όταν μια νέα ομάδα Επιτρόπων θα αναλάβει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε μια σημαντική αλλαγή από τον αντιμονοπωλιακό βραχίονα της Ε.Ε., του οποίου επικεφαλής επί του παρόντος είναι η Βεστάγκερ. 

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εταιρειών στις εθνικές αγορές τηλεφωνίας, οι συμφωνίες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε τρεις εταιρείες σε μια χώρα βρίσκονται υπό μεγαλύτερη διερεύνηση. Αυτή η κατάσταση έχει απογοητεύσει τις εταιρείες που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους στις 27 χώρες της Ε.Ε. και να ανακτήσουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο φάσμα.

Πάντως, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για να υποστηρίξουν τις λεγόμενες συγχωνεύσεις εντός της αγοράς. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι της Ευρώπης υποστήριξαν ότι η ενοποίηση είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των δαπανηρών αναβαθμίσεων δικτύου που θέλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να επιτύχουν στόχους 5G και οπτικών ινών στη γηραιά ήπειρο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Η πλειοψηφία των χωρών δεν θέλει τη μεταρρύθμιση για τη CMU

Ε.Ε.: Τα βασικά σημεία της έκθεσης Λέτα – Νέο Ταμείο για τη Διεύρυνση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News