Business & Finance Δευτέρα 15/04/2024, 14:39
BUSINESS & FINANCE

Οι ΗΠΑ χορηγούν 6,4 δισ. δολάρια στη Samsung για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών

Οι ΗΠΑ χορηγούν 6,4 δισ. δολάρια στη Samsung για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία για την παροχή άμεσης χρηματοδότησης ύψους έως 6,4 δισ. δολαρίων στη Samsung Electronics για την έρευνα και κατασκευή τσιπ υπολογιστών, στο Τέξας.

Η χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από το υπουργείο Εμπορίου αποτελεί μέρος μιας συνολικής επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβερνητική στήριξη προέρχεται από το νόμο CHIPS and Science Act, τον οποίο υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν ως νόμο το 2022 με στόχο την αναζωογόνηση της παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών στην εγχώρια αγορά.

«Το προτεινόμενο έργο θα ωθήσει το Τέξας σε ένα οικοσύστημα ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Μας βάζει σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας να παράγουμε το 20% των κορυφαίων τσιπ παγκοσμίως στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσε.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 17.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και περισσότερες από 4.500 θέσεις εργασίας στην παραγωγή.

Στο σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου προβλέπονται δύο εργοστάσια της Samsung στο Τέιλορ του Τέξας τα οποία θα κατασκευάζουν τσιπ τεσσάρων και δύο νανομέτρων. Επίσης, θα υπάρχει ένα εργοστάσιο αφιερωμένο στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και μια εγκατάσταση για τη συσκευασία που περιβάλλει τα εξαρτήματα των ήμιαγωγών.

Η χρηματοδότηση θα επεκτείνει επίσης μια υφιστάμενη εγκατάσταση της Samsung στο Όστιν του Τέξας. Η Lael Brainard, διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η Samsung θα είναι σε θέση να κατασκευάζει τσιπ στο Όστιν απευθείας για το υπουργείο Άμυνας. Η πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία έχει καταστεί μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας εν μέσω του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Εκτός από τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Samsung ανέφερε ότι θα διεκδικήσει επίσης πίστωση φόρου για επενδύσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στο παρελθόν όρους για τη στήριξη άλλων κατασκευαστών τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Intel και Taiwan Semiconductor Manufacturing σε έργα που είναι κατανεμημένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση, δεδομένου και της πολιτικής της χώρας να περιορίσει τις κινεζικές εισαγωγές φθηνών προϊόντων τεχνολογίας και να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

TSMC: Επιχορηγήσεις άνω των 5 δισ.δολαρίων για επενδύσεις στις ΗΠΑ

Nvidia: Ξεκινά το συνέδριο προγραμματιστών AI με ανακοινώσεις για νέα τσιπ

Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News