Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 10:15
BUSINESS & FINANCE

TSMC: Επιχορηγήσεις άνω των 5 δισ.δολαρίων για επενδύσεις στις ΗΠΑ

TSMC: Επιχορηγήσεις άνω των 5 δισ.δολαρίων για επενδύσεις στις ΗΠΑ

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) πρόκειται να εξασφαλίσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε  επιχορηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει ένα έργο κατασκευής τσιπ στην Αριζόνα, σύμφωνα με πηγές, κάτι που θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναζωογονήσει την αμερικανική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών.

Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν γιατί οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές. Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η TSMC θα αξιοποιήσει τα δάνεια και τις εγγυήσεις που προσφέρονται επίσης με βάση τη νομοθεσία του 2022 για Τσιπ και Επιστήμη.

Η TSMC και άλλοι κορυφαίοι κατασκευαστές τσιπ συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου για ένα ποσό περίπου 28 δισ. δολαρίων σε επιχορηγήσεις που στοχεύουν στην κατασκευή εργοστασίων. Η TSMC, η Intel, η Micron Technology και η Samsung Electronics αναμένεται να λάβουν βραβεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτή την επένδυση.

Ο νομοθεσία για τα τσιπ προβλέπει συνολικά 39 δισ. δολάρια σε άμεσες επιχορηγήσεις – συν επιλογές χρηματοδότησης αξίας 75 δισ. δολαρίων – προκειμένου να πείσει τους κατασκευαστές τσιπ να χτίσουν σε αμερικανικό έδαφος μετά από δεκαετίες παραγωγής στην Ασία.

Οι αξιωματούχοι σκοπεύουν να κάνουν ανακοινώσεις για τους μεγάλους προηγμένους κατασκευαστές τσιπ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Η TSMC, ο κύριος κατασκευαστής chip για την Apple και τη Nvidia, επενδύει 40 δισ. δολάρια για την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων κατασκευής στην Αριζόνα – ένα hotspot για τη βιομηχανία τσιπ και ένα βασικό πολιτικό πεδίο μάχης στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η τοποθεσία στο Φένιξ γνώρισε αρκετές αποτυχίες, ξεκινώντας με μια ανακοίνωση του Ιουλίου ότι η TSMC θα καθυστερούσε την παραγωγή στο πρώτο εργοστάσιο μέχρι το 2025 λόγω έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων που θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν τον πιο προηγμένο εξοπλισμό τους. Αυτό πυροδότησε μια πολύμηνη διαμάχη με τα τοπικά εργατικά συνδικάτα, η οποία έληξε τον Δεκέμβριο με επίσημη συμφωνία με τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή, η Micron έχει υπό εξέλιξη ένα έργο στο Αϊντάχο και έχει πει ότι θα κατασκευάσει έως και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη. Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο δίνει προτεραιότητα σε έργα που θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τα άλλα δύο εργοστάσια της Micron στην πολιτεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι το 2041.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News