Business & Finance Δευτέρα 18/03/2024, 21:26
BUSINESS & FINANCE

Nvidia: Ξεκινά το συνέδριο προγραμματιστών AI με ανακοινώσεις για νέα τσιπ

Nvidia: Ξεκινά το συνέδριο προγραμματιστών AI με ανακοινώσεις για νέα τσιπ

Η βιομηχανία ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης Nvidia ξεκίνησε το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ανακοινώσεις νέων τσιπ από τον διευθύνοντα σύμβουλο Jensen Huang σε μια απογευματινή κεντρική ομιλία.

Οι νέες ανακοινώσεις chip και λογισμικού της Nvidia στο GTC 2024 θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν η Nvidia μπορεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση ως ο κυρίαρχος πωλητής των εργαλείων που απαιτούνται για την τροφοδότηση της φρενίτιδας του περασμένου έτους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά τσιπ AI για κέντρα δεδομένων, κατακτώντας πέρυσι μερίδιο περίπου 80%.

Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 240% τους τελευταίους 12 μήνες, καθιστώντας την την τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πίσω μόνο από τη Microsoft και την Apple.

Αυτό το εκπληκτικό ράλι ενέχει πάντα τον κίνδυνο η μετοχή της Nvidia να πέσει κατακόρυφα, αν η εταιρεία της Σάντα Κλάρα, Καλιφόρνια, δεν καταφέρει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης όσο περιμένουν οι επενδυτές.

Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 1% εν όψει της κεντρικής ομιλίας του Huang, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ένα γήπεδο χόκεϊ της Silicon Valley, τον μεγαλύτερο χώρο που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία για μια τέτοια εκδήλωση.

Το μερίδιο αγοράς της Nvidia αναμένεται να μειωθεί αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το 2024, καθώς νέα προϊόντα από αντιπάλους όπως η Intel και η Advanced Micro Devices θα βγουν στην αγορά.

Ο Huang αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη γενιά επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Το επερχόμενο τσιπ B100 αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον H100.

Αν και η Nvidia θεωρείται ευρέως ως σχεδιαστής τσιπ, η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης μια σημαντική μπαταρία προϊόντων λογισμικού. Ο Huang αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τη Δευτέρα ένα πλήθος νέων προϊόντων που σχετίζονται με το λογισμικό.

Η Nvidia δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η επιχείρηση λογισμικού και υπηρεσιών της είχε φτάσει σε ετήσιο ρυθμό λειτουργίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο τέλος του τελευταίου οικονομικού έτους της εταιρείας.

Η εταιρεία διοργανώνει το GTC διά ζώσης για πρώτη φορά από το 2019. Αναμένει ότι θα παρευρεθούν περίπου 16.000 άτομα, περίπου διπλάσιοι από την τελευταία εκδήλωση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News