Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 13:31
BUSINESS & FINANCE

Συρρικνώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Συρρικνώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Μείωση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα τον Μάρτιο του 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις και αναδεικνύοντας το δύσκολο έργο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σε μια ασταθή οικονομική ανάκαμψη.

Τα στοιχεία αποτέλεσαν πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μετά από μια γενικά καλύτερη από την αναμενόμενη, έναρξη του έτους.

Η Κίνα δυσκολεύεται να επιτύχει βιώσιμη ανάκαμψη μετά την Covid, με βαρίδι την παρατεταμένη κρίση στα ακίνητα, τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αδύναμες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.

Σε ετήσια βάση η αξία των εξαγωγών της χώρας υποχώρησε κατά 7,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και σε σχέση με την προβλεπόμενη από τους οικονομολόγους μείωση κατά 2,3%.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της Capital Economics, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς εξακολουθούν να μειώνουν τις τιμές για να διατηρήσουν τις πωλήσεις, ταυτόχρονα με μια αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση. 

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δυτικές ανησυχίες για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας σε ορισμένους κλάδους μπορεί να επιφέρουν περισσότερα εμπορικά εμπόδια για τον παγκόσμιο μεταποιητικό κόμβο.

Τα στοιχεία για το εμπόριο έρχονται πριν από τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ο αντίκτυπος της πτώσης των εξαγωγών τον Μάρτιο είναι απίθανο να είναι μεγάλος, επειδή η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ συνδέεται στενότερα με τον όγκο και όχι με την αξία των εξαγωγών, δήλωσε ο Tianchen Xu, οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit. «Ωστόσο, τα στοιχεία υποδηλώνουν πτώση των τιμών των εξαγωγών, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη για το ονομαστικό ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Υποτονικές εισαγωγές

Οι εισαγωγές για τον Μάρτιο απογοήτευσαν επίσης, καθώς μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 3,5% τους δύο πρώτους μήνες, χάνοντας την αναμενόμενη αύξηση 1,4%.

Με τους δύο μεγάλους παραδοσιακούς κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της Κίνας – την ακίνητη περιουσία και το εμπόριο – να παραπαίουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να στραφούν σε νέους κινητήριους μοχλούς, όπως η υψηλή τεχνολογία και η καθαρή ενέργεια, αν και οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε την Τετάρτη τις προοπτικές της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε αρνητικές, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται.

Η Κίνα έθεσε τον περασμένο μήνα ως στόχο για την ανάπτυξη για το σύνολο του έτους γύρω στο 5%, τον οποίο οι αναλυτές χαρακτήρισαν φιλόδοξο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» 4 κινεζικές εταιρείες για προμήθεια τσιπ AI στον στρατό

Reuters: Μήπως υπάρχουν και οφέλη από τον επόμενο κινεζικό εμπορικό πόλεμο;

Φον ντερ Λάιεν: Συντάσσεται με τη Yellen για σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News