Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 17:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Συντάσσεται με τη Yellen για σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εξαγωγές

Φον ντερ Λάιεν: Συντάσσεται με τη Yellen για σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές εξαγωγές

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει «σκληρά» με την Κίνα σχετικά με τις θεωρούμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της, απηχώντας τις εκκλήσεις που απηύθυνε μία ημέρα νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Ενόψει του ταξιδιού του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στην αγορά της Κίνας με τις κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Προέτρεψε επίσης τον Γερμανό ηγέτη να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές Αρχές σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις αθέμιτες ανταγωνιστικές πρακτικές.

Η Yellen δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε αμερικανικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών, κατά της Κίνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο κατακλύζει σκόπιμα τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα πράσινης ενέργειας. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση», ανέφερε πάντως σε δηλώσεις της.

Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα

Η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχει καταστεί σημαντικό σημείο διπλωματικής έντασης, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αμφισβητούν ότι η υπερπαραγωγή και τα επιδοτούμενα προϊόντα από την Κίνα υποβαθμίζουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η Κίνα, από την πλευρά της, αρνείται τους ισχυρισμούς, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Wang Wentao να δηλώνει την Κυριακή ότι η άνοδος της κινεζικής βιομηχανίας πράσινης τεχνολογίας – η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες ιόντων λιθίου – είναι αποτέλεσμα «συνεχών καινοτομιών», σύμφωνα με το υπουργείο του.

Αμφισβητεί επίσης ότι οι ΗΠΑ – μέσω πρωτοβουλιών όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού – επιδοτούν τη δική τους μεταποιητική βιομηχανία.

Η Yellen δήλωσε τη Δευτέρα ότι άλλες χώρες ενδέχεται να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών περιορισμών στην Κίνα, εάν δεν επιτευχθεί συνεννόηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων, δεδομένων των ισχυρών εμπορικών δεσμών της με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Ειδικότερα, το Βερολίνο έχει διστάσει να επιβάλει δασμούς στη βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών του Πεκίνου, επειδή φοβάται αντίποινα στη δική του σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία – βασική οδός των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Επιφυλακτικός δηλώνει ο Σολτς

Μιλώντας τη Δευτέρα πριν από το τριήμερο ταξίδι του στην Κίνα, ο Σολτς δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός ως προς την ανάγκη για τέτοιους δασμούς. Αυτό συμβαίνει παρά την ευρύτερη εν εξελίξει έρευνα της ΕΕ σχετικά με το «ντάμπινγκ» επιδοτούμενων κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.
Ο Σολτς αναμένεται να φθάσει στην Κίνα την Κυριακή για μια επίσκεψη που θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ. Θα τον συνοδεύουν τρεις υπουργοί και αρκετά στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η επίσκεψη είναι η δεύτερη του Σολτς από τότε που έγινε καγκελάριος και η πρώτη του από τον Νοέμβριο του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Yellen: «Φρένο» στις ανεξέλεγκτες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ

Εμπόριο: Οι κινεζικές εξαγωγές ταράζουν τη Δύση

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News